25 november 2013 In de media

“Vitesse beter af zonder Janssen”

De ploeg die al twee competitierondes bovenaan staat in de eredivisie, Vitesse, staat daar terecht, aldus Ronald de Boer zondagavond aan tafel bij NOS Studio Voetbal.
"Vitesse speelt het leukste voetbal van de eredivisie", zei De Boer. De verklaring ligt volgens De Boer deels in de afwezigheid van Theo Janssen.

Niet alleen speelt Vitesse volgens De Boer goed en verzorgd voetbal, er lopen ook twee van de beste middenvelders uit de Nederlandse competitie rond: Lucas Piazón en Davy Pröpper. De reden dat die twee spelen, komt overigens door de langdurige blessure van Janssen. "Met alle respect voor zijn carrière", aldus De Boer, "maar misschien is het wel een zegen voor Vitesse dat Janssen er niet meer bij is."

Mooie Mix

De Volkskrant-journalist Willem Vissers, die samen met De Boer, Jan Mulder en Pierre van Hooijdonk aan tafel zat bij Studio Voetbal, was het eens met De Boer. "Vitesse is inderdaad de best voetballende ploeg van Nederland. Het is een mooie mix van zelf opgeleide en gehuurde spelers."

Daarmee werd het clichébeeld dat bestaat over de club uit Arnhem ook enigszins gecorrigeerd. Vitesse is niet het vreemdelingenlegioen waar het vaak voor wordt versleten. Bovendien staan er relatief veel jongens uit Nederland in de basis. Keeper Piet Velthuizen bijvoorbeeld, en neo-international Patrick van Aanholt. "Ik vind bovendien dat Jan-Arie van der Heijden complimenten verdient. Waarom wordt deze jongen eigenlijk niet opgeroepen voor het Nederlands elftal?", vroeg Vissers zich af.

Peter Bosz

Een belangrijke factor in het huidige succes van Vitesse is zeker de speelstijl die coach Peter Bosz de ploeg oplegt, zei Jan Mulder. "Ik ben een fan van coach Peter Bosz. Langzaam maar zeker bewijst hij zich als een hele goede trainer. Hij was dit weekend ook sympathiek in de overwinning."

De Boer: "Ik heb Bosz echt heel hoog zitten. Hij heeft een uitgesproken mening, durft aan te vallen, zich kwetsbaar op te stellen, en doet het geweldig."

Volgens Vissers is Bosz totaal geïnspireerd door Barcelona. "Door die aanvallende stijl is hij heel lang voor gek verklaard, maar toch is hij altijd hetzelfde blijven spelen. En nu loont het."
 

NOS

Hoofdsponsor: