2 juli 2012 In de media

“Vitesse heeft weer een trainer”

Met de zaterdagavond laat voor één jaar gecontracteerde Fred Rutten heeft Vitesse in elk geval weer een trainer. Maar de geheimzinnigheid rond de Arnhemse club is daarmee zeker niet verdwenen.

Her en der klinkt geroezemoes. Het zal toch niet? Begint de eerste training van Vitesse niet op tijd. omdat het alsnog niet is rondgekomen met de beoogde trainer Fred Rutten? „Beste Vitesse-supporters, wij starten ietsje later," meldt de speaker van dienst zich, een minuutje of vijf na het oorspronkelijke begintijdstip. „Er zijn wat problemen met de kleding van de spelers, of zo."

In werkelijkheid moest Rutten in razende vaart van het vliegveld in Dússeldorf komen en belandde hij eenmaal in Arnhem in een file van Vitesse-aanhangers, die juist op weg waren om zijn eerste training te zien. Maar ja, bij Vitesse is nou eenmaal niet alles wat het lijkt te zijn. Dat was onder de vorige vier hoofdtrainers uit de afgelopen twintig maanden zo. Onder Rutten – die uiteindelijk om even voor twaalf uur op het trainingscomplex arriveert – is het niet anders.
Neem de aanstelling van de eerder dit jaar bij PSV ontslagen coach, die een eenjarig contract ondertekende. Wekenlang ontkende zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma sr. de gesprekken tussen zijn cliënt en Vitesse, ‘Ten onrechte. „Een dag of drie nadat John van den Brom was vertrokken, ben ik gebeld," geeft Rutten nu toe. „Ik had niet meteen zoiets van: ik ga weer aan de slag. De mensen hebben me enthousiast gemaakt en toen kwam die prikkel weer."

Natuurlijk is de vervolgvraag wat Rutten uiteindelijk over de streep trok. Nadat hij het over ‘de ambities van de club’ heeft gehad en dit ‘een mooi project’ zegt te vinden, volgt er een uitspraak die meer vragen dan antwoorden oproept: „Ik heb club- eigenaar Merab Jordania een aantal beloftes gedaan, hij heeft mij een aantal beloftes gedaan. Dan kun je onderweg kijken of beide kanten die beloftes hebben kunnen invullen. Is dat zo, dan blijf ik misschien lang hier."
Welke beloftes dat zijn, wil de oefenmeester niet kwijt. Het is echter een publiek geheim dat Van den Brom mede vertrok, omdat hem van bovenaf opgelegd werd welke spelers opgesteld dienden te worden. Toen de oefenmeester zijn eigen plan bleef trekken, was dat de inleiding tot de breuk. Zou Rutten wél gehoorzamen?

Opmerkelijk was dat Rutten tijdens een gesprek met de Vitesse-leiding werd geflankeerd door Vlado Lemic en Stan Valckx. Eerstgenoemde is een niet-officieel geregistreerde zaakwaarnemer, die desondanks op de achtergrond bij veel Europese toptransfers een vinger in de pap heeft. Bovendien heeft Lemic nauwe banden met Chelsea, de zusterclub van Vitesse. Valckx werkte als technisch directeur van PSV weer zeer nadrukkelijk samen met Lemic, waarbij wel heel veel spelers uit diens stal naar Eindhoven kwamen.

„Stan is een vriend, die toevallig in Nederland was. Met hem is het altijd leuk een wijntje te drinken." luidt de officiële verklaring van Rutten voor de aanwezigheid van Valckx. Maar mogelijk heeft Rutten van Vitesse de belofte gekregen dat Lemic en Valckx op de achtergrond voor versterkingen zorgen. Daardoor zou de rol van de huidige technisch directeur Ted van Leeuwen slechts een symbolische worden.

Hereniging met Reis doet Rutten plezier
Met pijn in het hart zag Fred Rutten als trainer van PSV Jonathan Reis vertrekken. Gisteren volgde de hereniging. „Ik heb Jonathan nooit iets kwalijk genomen," zegt Rutten over de Braziliaan, die na zijn zware blessure PSV verruilde voor Arnhem. „Ik vond het alleen jammer dat hij ging. Ik was het niet eens met hoe de directie van PSV dat toen heeft gedaan." Rutten had liever gezien dat Reis een nieuw, fatsoenlijk contract had gekregen. Maar PSV twijfelde daarvoor te zeer aan de fysieke gesteldheid van de spits. „Mij is verteld dat Reis momenteel sterker is dan vóór zijn blessure. Vroeger had hij een dikke kop. Nu zag Jonathan er erg goed uit"

AD

Hoofdsponsor: