21 maart 2014 In de media

“Wij verwachten dat Vitesse zich vanwege het veld zal aanpassen”

Hoofdtrainer Erwin van de Looi is vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse perspraatje ingegaan op de wedstrijd die FC Groningen morgenavond tegen Vitesse zal spelen.
Vanwege de aanwezigheid van een grote groep studenten Communicatie en sponsoren was de menigte uitgeweken van het perscentrum naar de Hattrick's Pub, alwaar genoten kon worden van een goed zicht op het veld. Het veld mag onlangs dan nieuw zijn ingezaaid – volgens Van de Looi is er niet veel veranderd. Het veld staat momenteel bovendien vol met plassen.

Het is niet voor niets dat Vitesse-trainer Peter Bosz morgen in het programmaboekje heeft laten optekenen dat hij dolblij is dat zijn ploeg op dit veld maar één keer per jaar hoeft te spelen.

Mede hierdoor heeft Erwin van de Looi gekozen voor een middenveld met Rasmus Lindgren en Maikel Kieftenbeld. Het spel van Krisztian Adorjan komt op dit veld tegen deze tegenstander nl. minder uit de verf, zo konden we uit de woorden van Van de Looi opmaken. Je hebt gewoon meer tijd nodig voor je acties dan anders. Doodzonde vindt hij dat.

De trainer beschouwt Eric Botteghin als een belangrijke speler die het hele seizoen al een sterkhouder is; zijn aanwezigheid is belangrijk. Vitesse heeft met Mike Havenaar immers een fysiek sterke spits.

Terugblik op afgelopen week

Bij FC Groningen is deze week veel gebeurd. Hilal Ben Moussa scheurde zijn kruisband af. Dit is een persoonlijk drama voor een jonge speler die op de drempel van het eerste elftal zit. Het is al de tweede keer dat hem dit overkomt; in 2010 scheurde hij de kruisband van zijn andere knie af.

Stefano Magnasco brak gisterochtend zijn arm, en is nu onderweg naar Chili. Er is voor gekozen om hem in zijn geboorteland te laten opereren. Het is een lastige operatie, die ook prima in Nederland uitgevoerd kan worden, maar hier in Groningen is hij alleen. Hij is echter op hulp aangewezen omdat hij nu niets kan. Zijn arm is tot zijn schouder in het gips en hij kan zichzelf niet eens aankleden, eten koken is lastig enz. De tijdsduur van zijn herstel is nu nog niet in te schatten, maar het zal lastig worden om hem dit seizoen nog weer inzetbaar te krijgen. Ook het eerste deel van zijn revalidatie zal in Chili plaatsvinden.

Tom Hiariej haakte gisteren af met liesklachten en omdat Yoëll van Nieff geschorst is moesten er keuzes gemaakt worden voor het middenveld. Er staat morgen echter een ploeg die in een sterke opstelling speelt en weet waar het om draait. "Wij weten wat ons te doen staat", aldus Erwin van de Looi. De keuzes voor het middenveld worden bepaald door de tegenstander, welke wedstrijd je verwacht en het veld, waarin sinds de vorige keer niet veel verandering is gekomen. Van de Looi is bang dat het dit seizoen ook niet veel anders meer zal worden. Hij wil zich absoluut niet achter het veld verschuilen, maar het feit dat zijn ploeg na de winterstop niet meer zo goed het eigen spel kan spelen heeft ook met de veldomstandigheden te maken. Het thuisvoordeel is daardoor minder sterk, en dat terwijl de meeste ploegen, en ook FC Groningen, de meeste punten thuis halen.

Er ligt een duidelijk plan voor de wedstrijd van morgen. Van de Looi verwacht dat Vitesse, die hij samen met FC Twente als de best voetballende ploegen in de Eredivisie beschouwt, zich zal aanpassen in de wetenschap dat er op een slecht veld gespeeld moet worden.

Omdat Vitesse zo'n goed voetballende ploeg is zou het veld morgen voor de eerste keer een voordeel voor FC Groningen kunnen zijn, maar dat is maar de vraag omdat Vitesse zich naar verwachting dus zal aanpassen en het normale geduldige positiespel misschien laat varen.

Normaal heeft Van de Looi bij voorkeur een middenveld met een controlerende speler, een aanvallende speler en een dynamische speler die van het ene zestienmetergebied naar het andere gaat. Morgen zal dit anders worden ingevuld, aangezien zowel Lindgren als Kieftenbeld zullen spelen.

Van de aan de studenten en sponsoren geboden mogelijkheid om vragen te stellen aan de hoofdtrainer werd veelvuldig gebruik gemaakt. Een kort resumé:

Vanaf de kant lijkt het wel eens dat sommige spelers de drive niet hebben, maar volgens Van de Looi is dat niet zo. Het lijkt wel eens zo, en dit heeft te maken met persoonlijke vorm, spanning en de tegenstander die soms anders doet dan verwacht, waardoor een speler niet in duel kan komen. Een gebrek aan drive heeft geen enkele speler.

Bij corners van de tegenstander zijn alle spelers van FC Groningen in het eigen zestienmetergebied te vinden, terwijl een ploeg als Vitesse soms wel drie spelers voorin houdt. Van de Looi kiest hier bewust voor. Het gaat er volgens hem nl. bij corners van de tegenstander primair om dat een doelpunt moet worden voorkomen.

Van de Looi sprak nog een aantal lovende woorden over Filip Kostic, dit seizoen uitstekend spelend en iemand die het verschil kan maken. De Serviër is dit seizoen al vaker met zijn acties beslissend geweest. De communicatie gaat wat beter dan vorig seizoen, toen er 'nul communicatie' mogelijk was. Kostic volgt twee keer per week taallessen, "maar de één leert het sneller dan de ander." Het is een Balkanjongen met emoties en temperament. Daar moet je volgens Van de Looi rekening mee houden. Dit seizoen is het een vrolijke jongen; hij ligt uitstekend in de groep.

Vorige week stond hij niet in de basis, dit had met het nakomen van afspraken te maken; ook deze week is er getwijfeld of Andraz Kirm dan wel Kostic tegen Vitesse in de basis zou moeten starten.

Hans Nijland mag vanochtend dan wel hebben laten weten dat we na dit seizoen op de Grote Markt staan, Van de Looi wil liever eerst graag beter voetballen, terug naar de vorm van vóór de winterstop. De verschillen in de Eredivisie zijn klein, en met goed voetbal komen ook de resultaten. Maar ja, het veld…

Spelers bij FC Groningen worden begeleid en geadviseerd door de club, maar krijgen geen communicatietraining. Ook de hoofdtrainer krijgt dat niet, al maakte dat wel onderdeel uit van de KNVB-opleiding tot hoofdtrainer.

Angelo Cijntje en Arjen Hagenauw maken morgen hun debuut in de wedstrijdselectie van het eerste elftal. Cijntje reageerde hierop als volgt: "Het werd tijd."

Prognose basisopstelling FC Groningen:
Kostic – Zivkovic – Van der Velden
Lindgren – Chery – Kieftenbeld
Burnet – Kappelhof – Botteghin – Hateboer
Bizot

Vermoedelijke bankbezetting:
Van der Lei, Adorjan, Cijntje, Hagenauw, Kirm, Wijnaldum, Zeefuik,

Vermoedelijk niet bij de selectie:
Bakker, Ben Moussa, Bos, Hiariej, De Leeuw, Magnasco
 

FcgOnline / Foto’s SV

Hoofdsponsor: