10 december 2010 In de media

‘Bestuurders moeten fout Vitesse-zaak erkennen’

De Gelderse gedeputeerden Hans Esmeijer en Theo Peters moeten erkennen dat ze fouten hebben gemaakt in de langslepende Vitesse-zaak.

 

Dat eisen GroenLinks, SP en D66 in Provinciale Staten.

Beide gedeputeerden maakten in 2001 ook al deel uit van het college van GS. Gedeputeerden uit dat college deden ten onrechte de toezegging het noodlijdende Vitesse financieel te steunen, door de huur voor stadion Gelredome te verlagen.

De Hoge Raad oordeelde dat de beloftes bindend waren en stelde dat Vitesse en een groep financiers recht heeft op schadevergoeding. Die kan oplopen tot 45 miljoen euro.

De drie Statenfracties gaan komende woensdag de kwestie aan de orde stellen. Ze willen van het huidige college van GS, maar ook van de toen al zittende gedeputeerden Peters en Esmeijer, horen dat ze spijt hebben. De fracties zijn er vooral boos over dat de gedeputeerden financiële beloftes deden die alleen door Provinciale Staten gedaan mochten worden. Zij spreken van 'schending van het budgetrecht' van Provinciale Staten.

Komen de excuses er niet, dan bestaat volgens GroenLinks-leider Jan Wijnia de mogelijkheid dat de drie fracties een motie van wantrouwen indienen tegen Esmeijer en Peters.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: