31 januari 2017 In de media

‘Bij Vitesse kun je doorgroeien, krijg je kansen en word je beter’

De innige band met Chelsea bezorgt Vitesse een nieuw talent. Mukhtar Ali komt om te leren. Maar bovenal jaagt hij op speeltijd in Arnhem.
Hij past in de smeltkroes die Londen heet. Mukhtar Ali is van Somalische afkomst, maar hij heeft die rauwe, wat zangerige tongval uit de Engelse metropool.

Hij is ook een echt stadsmens, dus is het lommerrijke Arnhem nog even wennen. ,,Ze hebben me verteld dat dit een heel vredige omgeving is", zegt hij.

Aan de zuidkant van de Veluwe, een gebied met meer heide dan woonhuizen, zet Ali (19) een nieuwe stap in zijn voetballoopbaan. De komende maanden wordt hij door Vitesse gehuurd van Chelsea. Het is een beproefd recept in Arnhem. De eredivisieclub onderhoudt nauwe banden met de Britse grootmacht. Ali is nu de vierde huurling vanuit Londen. Lewis Baker, Nathan Allan de Souza en Matt Miazga zijn dit voetbaljaar ook gehuisvest in de hoofdstad van Gelderland.

Vitesse staat voor bijscholing bij Chelsea. In de eredivisie kunnen jonge profs zich verder ontwikkelen. Ali is met dat beleid bekend. ,,Ik heb heel veel goede verhalen gehoord over Vitesse", vertelt hij. ,,Ik heb van tevoren ook informatie ingewonnen bij Dominic Solanke, die hier eerder heeft gespeeld. En bij Lewis. Ik ken hem. Zij waren beiden erg enthousiast en positief over deze club. Bij Vitesse kun je doorgroeien, krijg je kansen en word je beter. Dat zijn ook mijn hoofddoelen."

Als kind van Somalische vluchtelingen is hij opgegroeid in het noorden van Londen. Tottenham. Maar zijn eerste stappen op het voetbalveld liggen bij Leyton Orient, profclub in het oosten van de stad. ,,Dat is toeval", legt hij uit. ,,Een van de leraren op de basisschool was daar trainer en nodigde me uit een keer te komen kijken. Ik was net zeven jaar. Na die proeftraining mocht ik blijven. Uiteindelijk heb ik tot mijn elfde bij Leyton Orient gevoetbald. Toen kwam Chelsea. Ja, dan is de keuze niet zo heel erg moeilijk."

Bij de Engelse topclub groeit Ali gestaag door. Hij is een dynamische middenvelder. De bondscoaches onderkennen zijn talent en nemen hem op in Engeland Onder 16 en later Engeland Onder 17. Nu, aanbeland in het beloftenteam, is Vitesse een logische volgende halte. Het instapniveau bij Chelsea is wel zo hoog, dat de Premier League nog ietwat te veel gevraagd is.

,,Dit is in alles een kans", stelt Ali. ,,Het is de eerste keer dat ik word verhuurd. Ik leer een andere cultuur kennen en ga op mezelf wonen. Ook al is het in eerste instantie maar een half jaar, hiervan word ik weer veel wijzer."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: