24 december 2018 In de media

‘Een spits in de winter halen, is moeilijk’

De competitie zit op slot, maar de transfermarkt gaat open. Bij Vitesse ligt een aantal dossiers klaar voor technisch directeur Marc van Hintum. Op de Arnhemse winteragenda staan verhuur, verkoop en contractverlengingen.
Van Hintum wil het trainingskamp in Portugal gebruiken voor lopende zaken. Vitesse verblijft begin januari negen dagen in de Algarve. Dat biedt de ‘td’ alle tijd om te praten met doelman Eduardo, linksback Alexander Büttner, centrale verdediger Maikel van der Werff en middenvelder Navarone Foor. Het viertal beschikt over een aflopende verbintenis in Arnhem. Van Hintum heeft de afgelopen weken al ‘constructieve’ gesprekken met de vier ervaren krachten gevoerd.

In Portugal kunnen deals beklonken worden, maar struikelblokken zijn er wel. Zo staat Van der Werff (29) voor ‘een finale keuze’. Wil hij nog naar het buitenland, voor een financiële klapper in zijn carrière, dan is dit zo ongeveer zijn laatste kans.

Bruns en Karami
Van Hintum zit ook met ontevreden klanten. Khalid Karami en Thomas Bruns hebben onder coach Leonid Sloetski geen uitzicht op een basisplaats. Lassana Faye zit zelfs niet bij de selectie.

Vitesse werkt mee aan een vertrek op huurbasis van Bruns. Voor hem zijn FC Groningen, NAC en het buitenland in de markt. Van Hintum staat een transfer van Faye ook niet in de weg.

De kwestie Karami ligt anders. De Amsterdammer, in de zomer transfervrij overgekomen van Excelsior, heeft nog geen minuut gespeeld in de competitie. Maar Vitesse moet alle posities dubbel bezet hebben. Karami is het enige alternatief als rechtsback voor Vyacheslav Karavaev.

Karavaev
Van Hintum verwacht Karavaev gewoon bij de start van 2019 in Portugal. De back wordt gelinkt aan Zenit Sint-Petersburg. Wil hij in beeld zijn bij het Russische nationale elftal, dan is een transfer naar een topclub noodzakelijk. Daarbij speelt in Rusland ook de Homegrown Player Rule. Clubs in de Premjer-Liga moeten tenminste vijf Russen in de opstelling hebben. Dat maakt Karavaev vanzelf interessant. ,,Maar wij zijn geen voorstander van een winterse transfer”, zegt Van Hintum. ,,Er moet echt een megabod liggen, willen wij zaken doen.”

Spits
Van Hintum heeft dan nog twee dossiers liggen. Dat betreft allereerst de spitspositie. Keert Tim Matavz eind januari terug na zijn kuitbeenbreuk, dan hoeft Vitesse geen actie te ondernemen. Wordt dat eind februari, dan moet de club nog een spits halen. Het gaat dan om huur en de zoektocht leidt naar het buitenland. De winterse transfermarkt sluit op 31 januari.

,,Een spits in de winter halen, is moeilijk”, zegt coach Sloetski. ,,Dan kies je allereerst voor kwaliteit. Een eerste spits. Dat wordt duur. Iedereen zoekt die scorende spits. En dan zet je Oussama Darfalou ook buitenspel. Als Matavz snel kan aansluiten, doen wij niets.”

Van Hintum zit deze dagen ook nog aan bij Chelsea over Charly Musonda. De Belg herstelt al maanden van een knieblessure. Hij hoopt na het trainingskamp bij Vitesse weer aan te sluiten. ,,Maar daar moeten we dus eerst zekerheid over krijgen”, zegt Van Hintum.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: