31 maart 2017 In de media

‘Foor heeft met Vitesse de juiste keus gemaakt’

Hij is hét gezicht van de Gelderse derby. De vijand van NEC, de vriend van Vitesse.
Een portret van Navarone Foor, de man van de geruchtmakende zomertransfer van Nijmegen naar Arnhem.

Scheldkanonnades, verwensingen en tirades. Massaal boegeroep, beledigingen en bedreigingen. Hij heeft ze allemaal gehoord en gezien en ze op de best mogelijke wijze gepareerd. Met een goal in De Goffert. ,,Dat toont hoe sterk je bent", zegt Arno Arts. ,,Als je dan zo onverschrokken bent, zo onverzettelijk, dan heb je een enorme ruggengraat."

Arts, oud-prof van onder meer NEC en FC Twente, verhaalt over Navarone Foor. De Molukker is de meest besproken voetballer in Gelderland nu voor de tweede keer dit seizoen de derby voor de deur staat. Zijn zomerse transfer van NEC naar Vitesse heeft voor veel beroering gezorgd. Vooral in Nijmegen. En hij heeft een reputatie staan. De Betuwenaar is nu met Bart Latuheru en Youssouf Hersi de enige ooit die voor beide clubs in de Gelderse Klassieker heeft gescoord. ,,Dat pakken ze hem nooit meer af", weet Latuheru.

Foor zelf maakt er deze dagen geen woord aan vuil. Hij wordt voor de 'Clash van Gelderland' door Vitesse in de luwte gehouden. Interviews zijn afgezegd. ,,De wereld is veranderd, hè", stelt Arts. ,,Vroeger was je als prof blij als je een beetje bekendheid kreeg."

Arts maakte Foor mee als jeugdtrainer bij NEC. ,,Een geweldige gozer", zegt hij. ,,Voorkomend en beleefd. Technisch en tactisch goed. Mentaal ijzersterk. Hij stak er in de jeugd echt boven uit."

De doorbraak bij NEC was nooit een discussie. ,,Daar hoefde je geen kenner voor te zijn", vertelt Carlos Aalbers, de voormalig technisch directeur van de Nijmeegse club en huidige hoofdscout van FC Groningen. ,,Natuurlijk schoof hij meteen door. En in het begin ging alles razendsnel. Grote clubs kwamen voor hem naar De Goffert. Benfica zat op de tribune. Maar hij kreeg een schop tegen Roda, liep een blessure op en daarna stokte zijn ontwikkeling een beetje."

Na vier jaar NEC brengt de vervolgstap een schok teweeg in de voetbalwereld. Foor gaat naar de aartsrivaal. Naar de buren van Vitesse. ,,Iedereen was verrast", zegt Aalbers. ,,Naf was in Nijmegen grootgebracht met de rivaliteit jegens Vitesse. Maar als je er dan even rustig over nadenkt, is het wel te begrijpen. Naf is een familieman. Hij blijft nu lekker dicht bij zijn ouders in Elst. Vitesse is een sportieve stap hoger. Dat is de subtop van Nederland. En bij NEC zat hij qua salaris aan het plafond. Vitesse biedt meer. Het is profvoetbal en dan heeft hij een uitstekende keuze gemaakt."

,,De transfer is gewaagd en gedurfd, maar bij NEC was in de laatste jaren ook wel een vreemdelingenlegioen ontstaan", vult Latuheru aan. ,,Dat was in mijn tijd niet. En dan was er voortdurend onrust in het bestuur. In combinatie met sportieve vooruitgang begrijp ik dit wel. Navarone speelt met Vitesse om Europees voetbal en staat in de bekerfinale."

Foor moet zich dan ook niet druk maken om alle commotie, vindt Remco van der Schaaf. Als iemand in de derby voor Vitesse met bloed op de kop heeft gestreden, is hij het wel. En hij kent de plagerijen vanuit de supporterskampen. ,,Daar sla je gewoon geen acht op", zegt Van der Schaaf. ,,Natuurlijk hoor je het geschreeuw. Ik zat bij PSV, maar werd in Nijmegen nog steeds gezien als Vitessenaar. 'Breek zijn been', riepen ze. Ach, als dat alles is, dacht ik dan."

,,Die scheldpartijen geven juist energie", meent Arts. ,,Dan doet jouw aanwezigheid het publiek dus heel veel. Een speler met het juiste karakter wordt er sterker van. Naffie heeft dat karakter. Die wil NEC niet beschadigen, welnee. Die wil presteren met Vitesse."

Dan blijft rendement het toverwoord. Of dat nu NEC betreft of Vitesse. ,,Foor moet er bij Vitesse acht tot tien per seizoen scoren", vindt Aalbers. ,,Hij heeft techniek, loopvermogen en is multifunctioneel. Hij moet daar meer mee doen. Het gaat niet om het aantal kilometers en veel balcontacten, maar wat doe je met die bal? Bij NEC is zijn carrière begonnen, bij Vitesse moet hij doorgroeien en hogere verwachtingen waarmaken. Daarbij vallen alle plagerijen vanaf de tribune in het niet."
 


Van der Schaaf als Vitesse-middenvelder in een legendarische pose na het scoren van een doelpunt tijdens de Gelderse derby
Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: