12 mei 2016 In de media

‘Het archief’ van Vitesse is niet meer

Dik Herberts is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste nog in leven zijnde Vitessenaar.
Elstenaar Dik Herberts voetbalde van 1947 tot en met 1959 in het eerste elftal van de se club en scoorde 48 goals. Vader Jan, bestuurslid en lid van verdienste van Vitesse, meldde zoon Dik in 1939 aan als lid. Dik Herberts was erg snel en maakte indruk als rechtsbuiten. Broer Hans was rechtsback. Na zijn actieve loopbaan bleef Herberts bij Vitesse betrokken.

Hij maakte zich tot zijn dood sterk voor de vereniging Oud Vitesse en is één van de grondleggers van het Home of History in GelreDome. "Dik was het wandelende archief van Vitesse", vertelt oud-stadionspeaker Martin Esveld (80). "Dik wist enorm veel. Over Vitesse, maar ook over de Betuwe en de Tweede Wereldoorlog. Als kleinkinderen van voormalige Vitesse-spelers belden, dan ging Dik aan het werk. Hij ploos alles uit."

Voormalig Vitesse-speler Ben Snelders (75) uit Elst was, net als Esveld, goed bevriend met Herberts, die deel uitmaakt van het Elftal van de Eeuw van Vitesse. "Een fantastische man. Niets was hem te veel. Dik kon geen nee zeggen."

In Elst en omgeving kennen ze Herberts vooral als het gezicht van nieuwsblad De Betuwe. Hij vulde de huis-aan-huiskrant decennialang met berichten. Ook was hij eigenaar van een drukkerij en boekhandel, die nu worden gerund door zijn dochter Geke en zoon Jan.

De Tweede Wereldoorlog leverde de familie Herberts een trauma op. Jan, de broer van Dik, werd in 1944 op 18-jarige leeftijd door de Duitsers doodgeschoten. Hij was betrokken bij een mislukte overval op een Duitse soldaat. De oorlog heeft Dik altijd beziggehouden. Een paar jaar geleden nam hij Esveld en voormalig Vitesse-directeur Rein Papenburg mee de Betuwe in. De drie legden een route af langs diverse oorlogsmonumenten. Dik vertelde daar met veel eerbied over.

Esveld en Snelders namen dinsdagochtend afscheid van hem. Hij wilde graag thuis, in het bijzijn van zijn familie, sterven en zo is het gegaan. Snelders en Esveld hadden direct door dat hun vriend bezig was aan zijn laatste uren. Snelders: "Dik had de ogen al gesloten, maar herkende onze stemmen. Hij reikte ons de hand en die hebben we voorzichtig gepakt."

Dik Herberts wordt dinsdag begraven.
 

Gelderlander / Foto’s Vitesse

Hoofdsponsor: