20 augustus 2011 In de media

‘Het is natuurlijk wel zo, dat we nog volop in de steigers staan’

Barcelona-voetbal spelen met zo veel mogelijk voetballers uit de eigen jeugdopleiding. Dat is wat de steenrijke Vitesse-eigenaar Merab Jordania met zijn club wil nastreven.

De Georgiër dacht met het aantrekken van Albert Ferrer, voormalig speler van de Catalanen in een zeer succesvol tijdperk, en een karrenvracht spelers uit alle hoeken van Europa, de filosofie en het daarbij horende rendement in huis te halen.

Niet dus. De voetbaltrots van Arnhem haalde een coach binnen, die gedurende de negentig wedstrijdminuten langs de zijlijn meer weg had van een doorgedraaide sprinkhaan, terwijl op het speelveld elf eilandjes bivakkeerden. Ieder met een eigen achtergrond, vechtend voor bestaansrecht in de jungle van het voetbal. Het leverde de Serviër Nemanja Matic, een geweldig groot talent uit de fabriek van Chelsea, bijvoorbeeld een transfer op naar het Portugese Benfica. Afgelopen dinsdag viel hij in tijdens de Champions League-wedstrijd tegen FC Twente in Enschede. Dat hij drie maanden geleden nog honderd kilometer zuidwaarts het geel-zwart van Vites verdedigde, heeft hij hoogstwaarschijnlijk al lang en breed uit zijn geheugen gewist. De beoogde landskampioen van 2013 bleef net boven de rode streep, met een vijftiende plaats als eindklassering. Mede door zelfstandige bv’tjes als Matic & Co.

Servië, Georgië, Spanje en ga zo maar door. Het succes lag veel dichter bij huis. Oudgediende John van de Brom werd na wat getouwtrek als trainer binnengehaald. Een coach, die in het verleden het shirt van het ‘grote’ Ajax van Louis van Gaal droeg en met AGOVV Apeldoorn en ADO Den Haag als eindverantwoordelijke resultaat en goed voetbal aan elkaar koppelde. Hij die ook daadwerkelijk de eigen jongens kansen, ruimte en vrijheid geeft, waardoor zij wel degelijk het gewenste niveau halen. De eerste wedstrijd met zijn nieuwe werkgever eindigde nog in een 0-0 gelijkspel tegen zijn voormalige werkgever ADO Den Haag. Maar afgelopen zaterdag danste de ploeg van Van den Brom naar een 4-0 overwinning tegen VVV-Venlo. Eén van de uitblinkers was middenvelder Davy Pröpper, jeugdexponent van Vitesse.

“De hand van de trainer is al zichtbaar. De onderlinge sfeer is erg goed en we hebben weer plezier in het spelletje. Van den Brom is duidelijk en hanteert ook een herkenbare speelwijze”, zegt hij. Binnen de 4-3-3 formatie is Pröpper één van de twee aanvallende middenvelders. “Het maakt mij niet zo veel uit waar ik op het middenveld speel. We bewegen veel en de posities moeten bezet zijn.” Pröpper werd geboren en getogen in Arnhem en speelt al vanaf de D-jeugd voor Vitesse. “Ik kwam net na de periode dat de jeugdelftallen van Vitesse glorieerden en veel prijzen pakten”, haalt hij in herinnering. Maar met onder andere Marco van Ginkel en Pröpper zelf heeft Vitesse weer twee pareltjes uit de eigen kweekvijver rondlopen. Het heeft de toekomst in huis, maar toch verwacht Propper dat er nog een aantal aankopen worden gedaan, zoals ook al eerder werd aangegeven. “Concurrentie is nooit slecht, maar ik denk dat de huidige selectie al voldoende kwaliteit herbergt. Ik hoop dat de club gerichte aankopen doet. Dat is even afwachten, maar ik heb vertrouwen in het aankoopbeleid nu John van den Brom als trainer is aangesteld.”

Vorig seizoen was Vitesse een vreemdelingenlegioen, met een trainer die geen duidelijkheid schepte voor de meeste spelers. Pröpper: “De eerste seizoenshelft speelde ik alles. Ik miste geen minuut. Eerst onder Theo Bos, later onder Albert Ferrer. Maar na de winterstop zat ik op de bank en kreeg ik geen enkele uitleg van Ferrer. Daar had ik het ontzettend moeilijk mee. Ik ben echter niet iemand die naar de trainer stapt om verhaal te halen. De meeste spelers die in het veld stonden, speelden voor zichzelf. Dat kan niet. Nu willen we allemaal voor elkaar werken om een teamprestatie neer te zetten.”

Afgelopen zaterdag was er dan ook een hecht collectief te zien. Van den Brom stelde zeven Nederlanders op en de overige vier buitenlanders, doelman Marko Meerits, verdediger Guram Kashia en de aanvallers Wilfried Bony en Giorgi Chanturia toonden zich een meerwaarde. “Communicatie is ontzettend belangrijk. Hoe meer jongens uit Nederland, hoe beter het coachen verloopt. We hebben tegen VVV een goede indruk achter gelaten, maar er zijn nog 32 wedstrijden te gaan. We mogen niet te vroeg juichen. Het is natuurlijk wel zo, dat we nog volop in de steigers staan. Als je dan al zo presteert dan kunnen er nog mooie dingen gebeuren. Zaterdag spelen we weer thuis tegen FC Utrecht. Als we blijven presteren, dan moeten er toch steeds meer supporters naar het stadion komen. De Gelredome verdient meer toeschouwers.”

Voetbalzone

Hoofdsponsor: