27 juni 2016 In de media

‘Ik ben bij Vitesse omdat ik hier een betere speler kan worden’

Bliksemschichten, donders en bakken met regen dreven Vitesse zondagmiddag al na een kwartier naar binnen.
Ruim 2.000 supporters meldden zich op Papendal om een eerste glimp op te vangen van vooral Navarone Foor. Zij keerden eerder dan verwacht en doorweekt huiswaarts. Ondanks een dubbele poging viel het debuut van de aanvallende middenvelder op het trainingsveld door toedoen van Moeder Natuur letterlijk in het water.

De eerste trainingssessie van Vitesse werd gestaakt en daarom was Foor op zijn eerste werkdag in Arnhem vooral in de weer met journalisten en jonge handtekeningenjagers. "Dat was wel een bliksemstart", grapt Foor. ,"Ik baal want ik heb hier naar uitgekeken. Vooral voor de supporters is dit jammer."

Foor gold zondag niet alleen als grootste attractie omdat hij in de vrijwel voltallige selectie de enige speler is die niet eerder voor Vitesse uitkwam. Hij is nu al verantwoordelijk voor de transfer van het jaar in Nederland. Twee jaar geleden plukte Feyenoord Kenneth Vermeer weg bij aartsrivaal Ajax. Kort na de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente vorige maand haalde Vitesse een soortgelijke stunt uit door eeuwige vijand NEC van zijn grootste talent te beroven. Na vijftien jaar in Nijmegen koos de transfervrije Foor er verrassend voor de komende vier jaar aan de andere kant van de Rijn te voetballen. Voor het eerst spreekt hij zich uit over zijn pikante transfer waarmee hij heel Gelderland in rep en roer bracht.

Familie

"Dit is wel spannend voor me. Ik was negen jaar toen ik al voor NEC ging voetballen. De keuze was niet zo zeer moeilijk. Ik heb mijn eigen denkwijze en wordt daarin gesteund door familie en vrienden. Ik heb nooit een hekel aan iemand van of de club Vitesse gehad. Twee jaar geleden had ik dit misschien niet gedaan. Maar ik ben nu ouder en weet waarom ik dit doe. Hier kan ik me door ontwikkelen. Dat heeft met de accommodatie te maken, de speelstijl en de kwaliteiten in de ploeg."

"Vorig jaar werden we hier met NEC van de mat getikt. We hadden geen schijn van kans (1-0). Ik denk dat ik hier ondanks mijn verleden bij NEC pas", claimt Foor. Daar heeft lang niet iedereen begrip voor, verraadt ook de spanning in zijn stem en antwoorden. "Ik wil hier een streep onder zetten", herhaalt hij.

Over een eventuele verhuizing en de eerste Gelderse derby op 23 oktober in Nijmegen wil Foor helemaal niets kwijt. Niet voor niets heeft hij zijn activiteiten op Twitter en Facebook op een lager pitje gezet.

"Vooral de jonge fans van NEC zitten met veel frustraties. Daar zou ik eerder misschien moeite mee hebben. Nu begrijp ik het enigszins. Mensen moeten alleen beseffen dat ik deze stap niet maak om NEC pijn te doen, maar omdat ik bij Vitesse een betere speler kan worden."

"Dit is een nieuw hoofdstuk voor mij", vervolgt Foor. "Ik wil me vanaf nu focussen op de voorbereiding want ik heb doelen hier. Daarom is het mooi dat ik hier goed ben opgevangen. Kevin Diks en Eloy Room ken ik al langer. Maar ook iemand als Kashia heeft me kort na mijn overstap in een bericht laten weten dat hij het een moedige keuze vindt. Dat kan ik enorm waarderen en dat heb ik hem vandaag voor de eerste training ook gezegd."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: