21 januari 2015 In de media

‘Justitie moet met digitale verklikker voor hooligan komen’

Minister Ivo Opstelten (Justitie) moet werk maken van een digitale ‘verklikker’ voor voetbalhooligans met een meldplicht wegens een opgelegd stadion- en/of gebiedsverbod.
Dat brengt Magda Berndsen van D66 vandaag in in de Tweede Kamer. 'De KNVB heeft een proef gedraaid met de digitale melder. Hierbij krijgt iemand met een stadion- en/of gebiedsverbod een apparaatje dat een melding maakt zodra de persoon zich ergens begeeft waar hij niet mag zijn.'

Het lijkt haar een uitstekend alternatief voor de persoonlijke meldplicht op een politiebureau. Dit ontlast de politie.

Belastingbetaler
Lilian Helder van de PVV wil dat een hele groep vernielende of geweldplegende hooligans verantwoordelijk wordt voor de schade. 'Je was erbij, dus je bent erbij. Behalve de belastingbetaler is ook de echte supporter slachtoffer van mafkezen die gaan rellen en wedstrijden verzieken.'

Het CDA wil het gebiedsverbod van drie maanden voor hooligans niet langer over één jaar, maar over een periode van twee jaar kunnen laten toepassen, zodat de veroordeelde daar meer last van heeft. Aanvankelijk wilde Peter Oskam dat zelfs over drie jaar, maar hij stelde zijn voorstel bij naar twee jaar. Daarop reageerde Opstelten welwillend.

De partij wil ook dat hooligans die voor de tweede keer de fout ingaan, voor tien jaar een vrijheidsbeperkende maatregel kan worden opgelegd, maar dat vindt Opstelten een beetje te ver gaan.Het debat over de aanscherping van de wetgeving tegen hooligans kon woensdag door tijdgebrek niet worden afgemaakt en gaat volgende week verder.
 

 
AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: