2 augustus 2018 In de media

‘Lilliputter’ is de nieuwe leider

Bryan Linssen draagt de aanvoerdersband van Vitesse. Hij moet een voortrekkersrol vervullen in Arnhem.
Iets meer dan 24 uur na terugkomst uit Roemenië zette Bryan Linssen de barbecue aan in Neeritter. Even op bezoek bij zijn moeder in het geboortedorp. Het tekent de voetballer van Vitesse. De nieuwe leider van de Arnhemse club, die na het gelijkspel in Roemenië (2-2) vanavond de Europa League-return speelt tegen FC Viitorul Constanta, is een echt familiemens.

Linssen (27) groeide op in het Limburgse kerkdorp tegen de Belgische grens. Toen hij 2 jaar was, overleed zijn vader aan een hartstilstand. De aanvaller werd daarom opgevoed door zijn moeder en broers Edwin en Patrick, die tien en acht jaar ouder zijn.

,,We zijn daardoor als familie heel erg naar elkaar toegegroeid", zegt Linssen. ,,Mijn broers waren een stuk verder in hun leven en zijn daardoor wel heel snel volwassen geworden. Bij mij is dat toch anders. Ik heb nooit terug kunnen vallen op mijn vader. Maar omdat ik pas 2 jaar was, weet ik niet beter."

Het heeft hem wel gevormd tot familieman. Linssen koestert de warme band, is het liefst zo dicht mogelijk bij het thuisdorp. Zijn entree bij Vitesse in 2017 heeft dat een stuk makkelijker gemaakt. Samen met zijn vriendin woont hij nu in Lomm, een Limburgs dorp in de buurt van Venlo. Maar in zijn tijd als speler van FC Groningen was het asfalt zijn tweede thuis. ,,Als het goed gaat, maakt het allemaal niet uit waar je zit", zegt Linssen. ,,Maar in Groningen heb ik ook mindere periodes gehad. Mijn vriendin woonde nog in Limburg, ik zat daar alleen. Ik ging alles missen. Er was niemand voor wat afleiding, zat thuis te malen. Het vrat aan me."

Sinds dit seizoen draagt Linssen meer verantwoordelijkheid. De Limburger is door de nieuwe trainer Leonid Sloetski benoemd tot vice-aanvoerder. Maikel van der Werff is captain, maar door zijn reserverol draagt Linssen de aanvoerdersband. ,,Ik moet het goede voorbeeld geven. Vooroplopen tijdens de training, niet zeuren en zeiken."

Linssen bewaakt ook de discipline. Sloetski geeft zijn spelers veel vrijheid, maar de aanvaller is scherp op misbruik daarvan.

,,We worden als volwassenen behandeld, we zitten niet meer op de kleuterschool. De trainer zegt niet op welk tijdstip we wat moeten doen. Het gevaar is dat de kantjes eraf worden gelopen, maar dat gebeurt niet. Als oudere spelers zitten we daar dicht op."

De Russische coach zorgt voor een ontspannen sfeer en houdt wel van een dolletje buiten het veld. Wat dat betreft is Sloetski een man naar zijn hart. ,,Toen Eduardo (de keeper, JD) net hier was, legde de trainer uit dat de lange ballen naar mij moesten. 'Je zou het misschien niet zeggen, omdat hij een lilliputter is', zei hij erbij. Iedereen lag dubbel. Hoe vaak hoor je een trainer nou zoiets zeggen?"
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: