17 januari 2015 In de media

‘Lucky PSV’ ontsnapt na kansenregen Vitesse

PSV heeft bij de hervatting van het seizoen de draad meteen weer opgepakt maar kwam in Arnhem goed weg.
De ploeg van trainer Phillip Cocu greep zaterdag op bezoek bij Vitesse de volle buit, dankzij een vroeg doelpunt van Adam Maher: 0-1. Daardoor hield PSV de voorsprong van vier punten op Ajax in stand die het voor de winterstop had opgebouwd. De Amsterdammers trapten de tweede seizoenshelft vrijdag al af met winst op FC Groningen.

Zoals zo vaak dit seizoen dicteerde Vitesse het spel, ook tegen de koploper van de eredivisie. De ploeg van Peter Bosz liet bij vlagen prachtige aanvallen zien, maar de Arnhemmers kunnen dat verzorgde spel maar moeilijk koppelen aan effectiviteit. Bosz had ervoor gekozen spits Abiola Dauda op de bank te houden en met Davy Pröpper en Valeri Qazaishvili twee beweeglijke spelers voorin te zetten. Het leverde zeker voor rust heel wat kansen op, maar geen doelpunten. Zo knalde Pröpper net naast, stuitten Zakaria Labyad en Marko Vejinovic op PSV-doelman Jeroen Zoet en wachtte Jan-Arie van der Heijden in kansrijke positie te lang met schieten.

PSV houdt normaal gesproken wel van tegenstanders die het spel willen maken. De ploeg van Cocu zakt graag in, om vanuit de omschakeling razendsnel toe te slaan. Op bezoek in Arnhem dwong het pover spelende PSV echter amper kansen af. Toch pakten de Eindhovenaren de winst, dankzij een treffer na tien minuten van Maher, die bij het eerste gevaarlijke moment meteen scoorde. Van der Heijden schoot de bal na een geblokte inzet van Luuk de Jong zomaar voor de voeten van Maher, die eerst de paal raakte, maar de bal in de rebound wel over de grabbelende keeper Eloy Room trapte: 0-1.

Met die voorsprong op zak liet PSV de thuisclub het spel maken, maar het vergat daarbij wel zelf ook te blijven voetballen. Het was bijna een wonder dat de Brabanders ongeschonden de pauze haalden. Na rust beet PSV iets meer van zich af, wat resulteerde in een kopbal op de paal van De Jong en twee kansen voor Memphis Depay. Aan de andere kant probeerde Vitesse vol passie de gelijkmaker te forceren, maar de geel-zwarte brigade miste zoals zo vaak aanvallende stootkracht.