28 juni 2010 In de media

‘Vitesse-lening nu snel terughalen bij provincie’

De provincie Gelderland moet Arnhem schadeloos stellen voor de nooit terugontvangen lening van 13 miljoen euro aan voetbalclub Vitesse. Dat schrijft fractievoorzitter Nico Wiggers van de partij Zuid Centraal in een brief aan het Arnhemse college van burgemeester en wethouders. Hij vraagt hun de zaak aan te kaarten in het provinciehuis.

Wiggers heeft de brief geschreven naar aanleiding van de recente uitspraak van de Hoge Raad in een zaak tussen de provincie en een groep geldschieters van Vitesse. Die laatsten voelen zich benadeeld door het feit dat de provincie nooit de huurverlaging heeft waargemaakt die gedeputeerden in 2001 aan Vitesse hadden beloofd. De club kwam vervolgens in financiële problemen.

 
Nico Wiggers zegt dat de gang van zaken directe gevolgen heeft gehad voor de portemonnee van de Arnhemse belastingbetaler. "Door de slechte financiële situatie bij Vitesse was uiteindelijk sprake van een verplichte schuldsanering, waarop Arnhem alleen maar ja kon zeggen. Wij hadden een geldlening uitstaan aan de club van 13 miljoen, maar die hebben we nooit teruggekregen. Dat is, als je het wel beschouwt, mede de schuld van de provincie. Er is sprake geweest van een domino-effect."
Wiggers zegt dat iedereen weet dat Gelderland goed bij kas zit. "Gelderland heeft 4,3 miljard euro van de Gelderse burger in de knip." Hij vindt daarom dat de provincie over de brug moet komen en Arnhem schadeloos moet stellen.

 
Wiggers: "Misschien niet voor de volle 13 miljoen euro, maar in elk geval voor een deel. Arnhem moet er goede advocaten op zetten. Als Gelderland er financieel duistere praktijken op na hield, dan moet het daar de consequenties van aanvaarden. De gedeputeerden Esmeijer en Peters zijn nu aan zet."
Omdat Wiggers zijn opmerkingen heeft gemaakt in de vorm van ‘artikel 44 vragen’, reageert het Arnhemse college nu niet. Dat gebeurt binnen enkele weken, in een officiële brief aan Wiggers.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: