12 mei 2012 In de media

‘Vlagsignaal Steegstra veroordeelde Braamhaar’

Assistent- scheidsrech­ter Hessel Steegstra manoeuvreer­de arbiter Eric Braamhaar donder­dagavond in de Gelderse derby NEC – Vitesse in een onmogelijke situatie.
Dat stelt voormalig top­arbiter Henk van Ettekoven, daags na de turbulent verlopen play-off­wedstrijd.

„ Op het moment dat Steegstra zijn vlag de lucht in stak, veroor­deelde hij Braamhaar”, meent Van Ettekoven. „De scheidsrechter werd gedwongen een treffer toe te kennen. Hij moest wel op het oor­deel van Steegstra afgaan. Ze werk­ten samen de wedstrijd af. Dan moet je elkaar vertrouwen.”

Het vlagsignaal leidde de neder­laag van Vitesse in. NEC kwam door het gewraakte moment op 3-2 en dat kan in de openingsron­de van de play-offs om Europees voetbal wel eens goud waard zijn voor de Nijmeegse club.

Steegstra neemt daags na het duel de telefoon niet op. De KNVB gaat ook niet diep in op de materie. Het bondsbeleid is arbiters te be­schermen. „ Scheidsrechter Braam­haar zal de wedstrijd evalueren met zijn persoonlijke coach. De kwestie wordt intern besproken. Wij doen er geen mededelingen over”, zegt een woordvoerster.

Ook scheidsrechtersbaas Dick van Egmond treedt niet naar buiten over de grote Gelderse discussie. ,,Wij beschouwen dit als een inter­ne kwestie”, stelt hij.

Van Ettekoven (73) heeft als voor­malig internationaal scheidsrech­ter autoriteit en een decennialange kennis van zaken. „ Ze hebben te­genwoordig communicatieappara­tuur. Daar kunnen ze van alles doorheen blèren. Dat hadden Braamhaar en Steegstra in hun voordeel moeten gebruiken. Maar hoe dan ook: Steegstra begaat een fout. Dat is duidelijk.”

Van Ettekoven kent de consequen­ties voor de twee arbiters niet, maar kan die zich wel voorstellen. „ Steegstra is de gebeten hond en is voorlopig niet meer in de eredivi­sie te zien. Ook Braamhaar zal de gevolgen hiervan ondervinden.”

De oud- scheidsrechter ziet in het veelbesproken doelpunt een beves­tiging elektronische hulpmiddelen te gaan gebruiken in het profvoet­bal. „Een elektronisch oog had er eigenlijk al moeten zijn. Dan moet deze overigens wel sec gebruikt worden om te signaleren of de bal over de doellijn is. Daar is bijvoor­beeld hawkeye, dat al bij het ten­nis gebruikt wordt, een prima hulpmiddel voor.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: