14 november 2015 In de media

‘Vreemdelingenlegioen Vitesse kan voetbalsupporter niet boeien’

De problemen die Vitesse heeft stadion GelreDome vol te krijgen bij thuiswedstrijden, hebben alles te maken met de zogenoemde ‘Chelsea-connectie’.
Dat stelt Frank van den Wall Bake, specialist op gebied van sportmarketing, vandaag in een opiniebijdrage in De Gelderlander.

De status van 'vreemdelingenlegioen' zit de Arnhemse club in de weg bij de pogingen het aantal toeschouwers bij thuisduels op te krikken, aldus Van den Wall Bake.

'Vitesse is niets meer en niets minder dan een opleidingsinstituut voor Chelsea. (…) Kampioen worden in de eredivisie is totaal niet relevant.'

Spelers die komen en gaan, zoals de huurlingen van de Londense topclub, veroorzaken een bepaalde onverschilligheid jegens de club, betoogt de sportmarketeer. Meer herkenbare spelers uit de regio, zoals Theo Janssen en Davy Pröpper, zijn nodig om de banden met de aanhang aan te halen, vindt Van den Wall Bake.

Vorig seizoen verwelkomde Vitesse gemiddeld iets meer dan 17.000 mensen bij een thuisduel in de eredivisie. De capaciteit van GelreDome bij voetbalwedstrijden is 25.000 toeschouwers.

Vitesse duiventil van Abramovich

GelreDome is nog altijd maar halfvol. Omdat Vitesse niets meer is dan een satellietclub van Chelsea.

In mijn dagelijkse werk van het bij elkaar brengen van sport, commercie en media ben ik altijd redelijk zeker van mijn zaak. Mijn stelling: sport moet altijd prevaleren en in de sport moet een belangrijk accent – zo niet hét belangrijkste – worden geplaatst op aantrekkelijk spel. De supporters, bij wie het uiteindelijk begint én eindigt, moeten kunnen genieten en juichen. Direct- of indirect, de band met de fans is nu eenmaal de levensader van sport.

Vitesse speelt aantrekkelijk voetbal. Wellicht op dit moment zelfs het meest aantrekkelijke voetbal in onze eredivisie. Dus alle sympathie en applaus voor Peter Bosz en zijn mannen. Maar hoe kan het dan dat de club, met mooi voetbal, met best wel aansprekende resultaten, met een mooi stadion, met prima faciliteiten, in een best wel grote stad speelt voor een halfvol stadion? Let wel: ik stel 'halfvol' en niet 'halfleeg', maar dat even als een terzijde.

Velen gooien het op de economische omstandigheden. Anderen stellen dat een buitenlandse eigenaar de oorzaak is. Ik geloof daar helemaal niets van. Ik ben namelijk van mening dat het het resultaat is van de vreemdelingenlegioenstatus van de club. Vitesse is een satellietclub van Chelsea, eigendom van de puissant rijke Russische oligarch Roman Abramovich.

Het heet dat Vitesse in handen is van een andere Rus, Alexander Tsjigirinski. Dat zal op papier best wel het geval zijn, maar neem van mij aan dat deze heer Tsjigirinski een loopjongen is van die Londense Rus, de heer Abramovich. Vitesse is niets meer en niets minder dan opleidingsinstituut voor Chelsea en heeft dus als enige doel het klaarstomen van talentvolle spelers voor het Londense Chelsea.

Kampioen worden in de eredivisie is totaal niet relevant, als behoud in die eredivisie maar een zekerheid is. Jaarlijks vele miljoenen verlies draaien, is ook geen probleem. Alles ten gunste van de Londense club waar men eerder in miljarden denkt dan in miljoenen.

Voetbalfans zijn niet gek en zeker niet dom. Zij (h)erkennen deze positie en Vitesse heeft daardoor op enorme wijze aan geloofwaardigheid ingeboet. En tast geloofwaardigheid in de sport aan en je bent verloren. Dit gegeven gekoppeld aan de 'duiventilsituatie', waarin er constant nieuwe spelers komen en gaan, geeft de fan ook niet de welkome en noodzakelijke identificatie mogelijkheid.

Een club heeft voetballers als Theo Janssen, Davy Pröpper, Theo Bos, Rick Hilgers, Bart Latuheru en Marco van Ginkel nodig. Dit soort herkenbare spelers, liefst uit eigen omgeving en eigen opleiding, creëren een band met de supporters. Een band, die een stadionbezoek een automatisme maakt.

Nu staat er in de zo noodzakelijke beleving van de (potentiële) fans een vreemdelingenlegioen, waarmee hij of zij geen enkele verbintenis voelt. Het zijn mannen die in Arnhem worden geparachuteerd, die in opleiding zijn voor een miljardenclub in die rijke Premier League. Het zijn mannen die Vitesse niet als hun club beschouwen, maar puur als een tussenstationnetje.

De fan heeft dit verrekte goed in de gaten en krijgt een onverschilligheid over zich die vergelijkbaar is met de onverschilligheid die de spelersselectie heeft voor dat mooie geel-zwarte shirt. Dus gaan de supporters op zondag iets anders doen.

Sportmarketeer Frank van den Wall Bake is eigenaar van sponsoradviesbureau Van den Wall Bake Consult.

Een club heeft voetballers nodig als Theo Janssen, Davy Pröpper, Theo Bos, Bart Latuheru en Marco van Ginkel

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: