6 augustus 2016 In de media

‘Wat Zhang van Ricky leert, kan ik hem niet leren’

Vitesse begint vanavond bij Willem II met een nieuwe aanval aan het eredivisieseizoen.
Vleugelspitsen Milot Rashica en Navarone Foor ontbreken door blessures. Ricky van Wolfswinkel krijgt als aanvalsleider de voorkeur boven Yuning Zhang.

Van Wolfswinkel werd vorige week gekocht van Norwich City en moet een week na zijn terugkeer bij Vitesse direct voor de doelpunten zorgen. Henk Fraser kiest bewust voor de routine van de aankoop, zei hij gisteren.

,,Ricky is fit. Hij heeft ervaring en brengt extra kwaliteiten met zich mee. Dat kon je deze week goed zien. Je maakt meerdere afwegingen, want alle spitsen hebben verschillende kwaliteiten. Zoals het er nu naar uitziet, zal hij starten en dan zien we wel hoe lang hij het volhoudt."

Daarmee passeert de hoofdtrainer zijn productiefste aanvaller van de voorbereiding. Het Chinese talent Yuning Zhang was vooral in de eerste weken van de oefencampagne op schot. Tegen Shakhtar Donetsk, KV Oostende en Rubin Kazan was de 19-jarige spits in 150 minuten drie keer trefzeker. ,,Ik ben vorige week, toen Ricky kwam, al het gesprek aangegaan met Zhang", legde Fraser uit. "Yuning zal vast even teleurgesteld geweest zijn en ik kan me ook voorstellen dat hij even schrok toen Ricky kwam. Ik heb hem gezegd dat zijn speelminuten zullen blijven komen."

Van Wolfswinkel, die acht jaar geleden in de eredivisie debuteerde voor Vitesse, liet eerder al weten het scoren niet te zijn verleerd. ,,Dat heb je en hou je", claimde de oud-international. Fraser hoopt dat de concurrentiestrijd ook Zhang beter maakt. ,,Ricky kan met zijn ervaring veel voor Yuning betekenen."

Naast de vrijwillige keuze voor Van Wolfswinkel moet Fraser in de aanval noodgedwongen twee mutaties doorvoeren. Linksbuiten Navarone Foor verzwikte donderdag tijdens de training zijn enkel en wordt in Tilburg vervangen door Nathan. Rashica liep afgelopen week een liesblessure op. Voor hem speelt waarschijnlijk de 16-jarige Mitchell van Bergen.

Daardoor treedt Vitesse bij de competitiestart aan met een compleet nieuwe aanval. Coach Fraser kan ook geen beroep doen op Abiola Dauda. De spits zit een schorsing uit die hij heeft meegenomen uit zijn periode in Schotland.

Vermoedelijke opstelling: Room; Leerdam, Kashia, Van der Werff, Ota; Nakamba, Baker, Qazaishvili; Van Bergen, Van Wolfswinkel, Nathan.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: