9 juli 2016 In de media

‘Wij zijn vooral aan het opleiden voor Vitesse 1’

Jong Vitesse speelt komend seizoen in de nieuwe tweede divisie. Een portret van de Vitesse-beloften.
John Lammers heeft zich ontpopt tot succestrainer bij Vitesse. De opmars van de beloftenploeg is voor een groot deel aan de 52-jarige Tilburger toe te schrijven. Lammers is een stille kracht, die met een slijptol de talenten al meer dan twee jaar polijst voor Vitesse, maar zelden met de eer strijkt. In 2015 werd hij kampioen met Jong Vitesse en een jaar later loodste hij de beloften met een tweede plek naar de tweede divisie.

„En toch haal ik meer voldoening uit de tweede plek", zegt Lammers verrassend. „Voor komend seizoen zijn zes jongens doorgeschoven naar het eerste elftal. Toen we kampioen werden waren dat er twee."

De oefenmeester kijkt nauwelijks naar de ranglijst. „Het eerste elftal staat voor Jong Vitesse op het eerste plan. Onze competitie op het tweede. Of we dan als zesde of als tiende eindigen, maakt niet veel uit. Natuurlijk wil ik winnen. Het liefst ook met goed voetbal. Maar wij zijn vooral aan het opleiden voor Vitesse 1.”

Apetrots was John Lammers vorige week dan ook toen hij in Loenen twee voormalige telgen het oefenduel met Shakhtar Donetsk (2-0) zag beslissen. Yuning Zhang en Mitchell van Bergen ontwikkelden zich het afgelopen seizoen stormachtig onder de vleugels van de Brabantse oefenmeester. „Dat zij scoorden, maakte me zo blij. Daar mogen we allemaal best trots op zijn.”

Jong Vitesse is sinds een week in voorbereiding op het debuut in de tweede divisie. Lammers, die tegenwoordig wordt geflankeerd door clubicoon Theo Janssen, waagde zich tegenover zijn zestien beloftenspelers niet aan een prognose.

De stap naar de hoofdmacht stond ook in zijn eerste toespraak centraal. „Dan hou ik ze een worst voor. De transfer van Kevin Diks naar Fiorentina en de goals van Zhang en Van Bergen waren natuurlijk een treffend voorbeeld van hoe dicht ze er tegenaan zitten. Ik heb ze gezegd dat dat bij hen ook kan, maar dat ze daar wel elke training weer alles aan moeten doen."

Daarom is Lammers ook blij met de tweede divisie. Het zal aanvankelijk een ontdekkingsreis worden, erkent de coach. „Echt een hele mooie uitdaging. Dit is zó goed voor de jongens. Je speelt nu tegen ervaren spelers van amateurclubs. Zij zijn wel gepokt en gemazeld. Het belangrijkste is dat we kunnen promoveren en degraderen.”

Het verschil in postuur met spelers van nieuwe concurrenten als Lienden en GVVV moet gecom-penseerd worden. De amateurteams trainen drie keer per week 's avonds. Jong Vitesse is zes ochtenden actief op Papendal. Dat is volgens Lammers niet genoeg voor komend seizoen. „We gaan nu 2 tot 2,5 uur trainen in plaats van 1,5 uur. Als het goed is, betaalt zich dat na de winterstop uit."

De jonge talenten van Nederlandse profclubs speelden voor-heen vaak op een grauwe maandagavond ergens op een bijveld. Voor de beloften gaat straks een wereld open, denkt Lammers. „Onze eerste wedstrijd wordt waarschijnlijk live uitgezonden op tv. Je hebt straks misschien 3.000 man achter de boarding staan als je een balletje ingooit. Zo proeven ze alvast aan het grote werk. Ik snap daarom niet dat niet alle clubs in de nieuwe voetbalpiramide instromen."

Wat doen de spelers van Jong Vitesse naast het voetbal?

Wouter Dronkers – Student Ge-neeskunde Erasmus Universiteit Rotterdam
Stef Brummel – Student Beveiliging ROC RijnIJssel
Martijn Berden – HAVO-student (bezig met laatste vak: economie)
Cali Daniël – Sport, Gezondheid en Management. HBO
Reyer van Doorn – Commeriële Economie, HBO
Ewout Gouw Student Marketing aan de Johan Cruyff Unrversity
Kai Koreniuk – International bachelor
Joeri Potjes – Sport. Gezondheid en Management, HBO
Leeroy Schorrea – Personal Trainer
Jesse Schuurman – Sport, Gezondheid en Management, HAN topsport – combinatie
Julian Calor – Alleen voetbal
Sven van Doorn – Alleen voetbal
Anil Mercan – Alleen voetbal
Jovi Munter – Alleen voetbal
Wellington Verloo – Alleen voetbal

Jong Vitesse
– Vitesse heeft van de jongste jeugd tot en met de spelers van de A-selectie 226 spelende leden.
– Zij zijn verdeeld over twaalf ploegen, waarvan tien jeugdteams.
– Clubbegroting: 26 mln.
– Papendal, capaciteit: 2.000, waarvan 550 zitplaatsen.
– De lijst met bekende prof- spelers die een verleden hebben bij Jong Vitesse is oneindig. Recent maakten Brahim Darri, Sander van der Streek en Adnane Tighadouini vanuit de beloften de overstap naar een andere eredivisieclub, waarna ze doorbraken.

Seizoenkaarthouders hebben komend seizoen gratis toegang tot de 2e divisiewedstrijden van Jong Vitesse. De prijs van de dagkaarten volgt later.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: