28 oktober 2014 In de media

‘Zou gek zijn als ik na één fout op de bank beland’

Met Piet Velthuizen in de basis begint Vitesse vandaag aan het beker­duel met FC Dordrecht. De keeper leidde zaterdag het eerste puntenver­lies in een maand in bij de Arnhemse club (2-2), maar staat ondanks zijn enorme flater tegen NAC voor trainer Peter Bosz niet ter discussie.
De doel­man is vastberaden. „Ik ben geen twij­felaar. Ik ben een sterke jongen."
 
Velthuizen (27) heeft aanvankelijk geen zin om zijn grove inschattings­fout bij de vrije trap van Adnane Tighadouini nog eens te ontleden. „Ik heb er genoeg over gezegd en het is voor mezelf nu afgesloten. Ik keep dinsdag ook gewoon tegen Dordrecht. Daar wil ik me op rich­ten."
 
De keeper neemt na de training in de kantine plaats op een grote loungebank en vertelt over het groeiende besef bij zijn ploeg dat er eindelijk eens wat van het beker­toernooi gemaakt moet worden. „Het wordt steeds lastiger voor Ne­derlandse clubs om de poulefase van de Europa League te bereiken. Wij weten als groep dat het beker­toernooi juist nu een hele korte weg daar naartoe kan zijn."
 
Velthuizen wijst naar de monitor, waar de catastrofe zich nog een keer voltrekt. „Ik slaap na wedstrij­den altijd slecht, dat was nu niet anders. Maar ik ben geen twijfelaar, ik ben een sterke jongen. De trainer heeft al gezegd dat ik tegen Dor­drecht weer keep. Daar ging ik ook vanuit. Het zou toch raar zijn als ik na één fout direct op de bank zou belanden?"
 
Dan springen op de flat screen te­genover hem de grijszwarte clublo­go's van Vitesse en NAC in beeld. „Oh nee. daar gaan we," zegt Velt­huizen, terwijl hij al lachend het hoofd begint te schudden. Als NAC- speler Tighadouini even later de bal aan de zijkant van het veld klaar legt voor een vrije trap, springt de doelman van Vitesse niet zijn ach­terwerk naar de rand van de grijze bank en laat hij zijn hoofd op zijn handpalm leunen. „Ik kon wel door de grond zakken, ja. Ik dacht dat de bal naast zou gaan. Dat zie je hier heel duidelijk."
 
De samenvatting loopt ten einde en na drie eclatante zeges verspeelt Vitesse tegen NAC weer eens pun­ten in de competitie. „Je baalt als een stekker omdat je weet dat jouw fout de ploeg twee punten gekost heeft," zegt Velthuizen, op internet al omgedoopt tot Weggeefpiet. „Waar het aan ligt, is moeilijk te zeggen. Concentratie misschien, ja. Ik streef als keeper naar perfectie, maar dat is gigantisch moeilijk in de manier waarop wij spelen."
 
Dat is in het jaar 2014 wel geble­ken. Ondanks het frisse combina­tievoetbal slagen Vitesse en Velthui­zen er al meer dan twintig wedstrij­den niet in het doel schoon te hou­den. Onder Fred Rutten reeg de goalie de clean sheets nog aaneen. „Toen had ik er zestien of zeventien, maar toen speelden we veel meer op de counter. We spelen nu zo aan­vallend en diep dal ik de zestien moet verdedigen en in de opbouw de bal vaak over een meter of veer­tig goed moet leggen op één van onze backs. In de tijd van Aad de Mos kon ik ze gewoon naar voren schieten. Nu zijn het maar twee, drie momenten dat je er moet staan. Dat is echt niet gemakkelijk."

Velthuizen houdt het vertrouwen van Bosz
Ondanks de fout en de vele te­gentreffers verdedigt Velthuizen voorlopig gewoon het doel bij Vi­tesse. bevestigt ook trainer Bosz. ."Als Piet elke week van dit soort fouten maakt, wordt het een ander verhaal. Hij weet als geen ander dat dit een grote fout was. Eloy Room heeft in de voorbereiding een heel eerlijke kans gehad. In het seizoen gaan we niet van week tot week veranderen. Ik snap de vragen over liet wel, maar het is voor mij echt geen issue."
 


AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: