16 maart 2010 In de media

3 Doc: Glenn Helder: C est la vie

Topvoetballer Glenn Helder vertelt exclusief over hoe hij alles verloor en bijna de fout van zijn leven maakte. Hij was een van de meest veelbelovende voetballers van Nederland. Nederland 3 – 17-03-2010 – 20:25 – 21:25uur.

Door Simon Tahamata geroemd als ‘de meest virtuoze linksbuiten van Nederland’. Voetbalinternational Glenn Helder speelde met de groten der aarde, waaronder Dennis Bergkamp en Ian Wright. Schitterde bij clubs als Sparta, Vitesse, Arsenal en Oranje. Had alles in zich om een legende te worden. Maar het liep anders.

In de KRO 3Doc Glenn Helder: c’est la vie vertelt Glenn openhartig en bewogen over zijn hoogte- en dieptepunten. Hij blikt terug op zijn glorietijd en realiseert zich wat had kunnen zijn. Dat hij, net als collega Bergkamp, een voetballegende had kunnen worden. Daarvoor in de plaats verloor hij alles: zijn kapitaal, zijn huis, zijn vrouw. Hij zat op het dieptepunt zelfs zeven maanden in de gevangenis wegens ernstige mishandeling.

De documentaire volgt hem vanaf het moment dat hij weer buiten staat en zijn leven moet zien op te pakken. Maar dat valt niet mee, want Glenn is boos. Heel erg boos. Het eerste deel, dat in 2008 werd opgenomen, werd eerder al genomineerd door het IDFA in de categorie Beste Nederlandse Documentaire. In dit deel vertelt Glenn op indringende, soms pijnlijk satirische wijze hoe hij alles verloor. Anekdotisch reflecteert hij zijn huidige situatie op de roem van toen. Maar Glenn heeft ook veel verdriet. Vooral over het gemis van zijn zoontje Jilani, die hij van de rechter niet mag zien wanneer hij wil. Glenn vertelt over vaderliefde en ongecontroleerde woede, die voor sommige mensen in zijn buurt levensgevaarlijk blijkt te zijn.

In het tweede deel van deze documentaire – opgenomen in januari 2010 – blikt Glenn terug op de snoeiharde uitspraken die hij eerder deed. Hij vertelt onomwonden hoe hij op het punt stond om de fout van zijn leven te maken. Ook bezoekt hij voor het eerst weer de gevangenis waar hij zeven maanden doorbracht. Glenn: Ik was een tikkende tijdbom.

Nederland 3 – 17-03-2010 –  20:25 – 21:25uur

Gids.omroep.nl

Hoofdsponsor: