18 oktober 2010 In de media

4-1 nederlaag bij Roda JC

Arnhemse ploeg is twee maan­den na de komst van Merab Zjordania nog steeds een de­gradatiekandidaat. Zonder beste aankoop Rajko­vic is het elftal net zo kwets­baar als aan het begin van het seizoen.

Vitesse is twee maan­den na de komst van Merab Zjor­dania nog steeds een degradatie­kandidaat. Zonder de beste aan­koop Slobodan Rajkovic is het elf­tal net zo kwetsbaar en labiel als aan het begin van het seizoen. Het zijn de ontnuchterende conclusies na de wanvertoning van gistermid­dag bij Roda JC (4-1).

Het is weer eens crisistijd in Arn­hem, alleen is het deze keer wat minder verwacht. Vitesse, de club die volgens ex-voorzitter Maasbert Schouten na de machtsovername van Zjordania alleen nog voor de landstitel zou voetballen, staat na negen speelronden onder de streep.

Vitesse scoorde slechts vier treffers in de laatste zeven competitie­duels. Het zijn degradanten, die dergelijke cijfers van aanvallende impotentie overleggen. In de eer­ste twee competitiewedstrijden prikte Vitesse nog vijf keer raak (3-1 tegen ADO, 4-2 bij Ajax), nota bene in het tijdperk voor Zjorda­nia.

Twee maanden na de entree van de Georgische clubpresident is de conclusie gerechtvaardigd dat de eerste aankopen Zjordania het elf­tal nog niet veel verder hebben ge­bracht. Het grootste euvel van de selectie werd niet verholpen: de Arnhemse ploeg is nog steeds een koninkrijk voor een spits.

Zjordania wil geleidelijk door selec­teren bij Vitesse. Van zijn eerste aankopen zijn alleen Nemanja Ma­tic en met name Slobodan Rajko­vic topvoetballers voor de eredivi­sie. Met Rajkovic als chef van de verdediging hield Vitesse de voor­bije drie competitiepartijen de nul. De aan de hand gekwetste Ser­viër is onmisbaar, zo bleek giste­ren in Kerkrade, waar nagenoeg el­ke kans van Roda JC zich voltrok door het hart van de Arnhemse de­fensie.

Daar had Civard Sprockel gezel­schap gekregen van Luca Caldiro­la, die speelde op de plaats van Raj­kovic. Vitesse’s technisch manager Ted van Leeuwen was afgelopen zomer apetrots dat hij Caldirola voor een jaartje had losgeweekt bij het grote Internazionale, maar in­middels kleeft er louter sportieve tragiek aan de jonge Italiaan. Hij is zijn basisplaats kwijt en oogt onze­ker als hij moet opdraven.

Met Sprockel kwam hij gisteren vaak in de problemen, mede door­dat de middenvelders van Roda on­gehinderd konden opstomen. Na een half uur spelen was de wed­strijd binnen vijf minuten geen wedstrijd meer. Sutchuin Djoum (1-0) en Mads Junker (2-0 en 3-0) mochten van dichtbij vuren op doelman Eloy Room, die pas na de 4-0 van Willem Janssen begon met het tegenhouden van ballen. Na een uur deed Julian Jenner iets terug (4-1).

Van de andere nieuwelingen van Vitesse stellen Ismaïl Aissati en Na­cer Barazite het meest teleur. Bege­nadigde techneuten, maar ze zijn nog niet in staat hun balvaardig­heid om te zetten in rendement. Dat was gisteren niet anders. Bij gebrek aan een echte nummer ne­gen breide Vitesse opnieuw onge­vaarlijk in de breedte, terwijl Roda juist telkens de diepte zocht.

Vitesse-trainer Theo Bos hield an­dermaal vast aan het 4-2-3-1 sys­teem, terwijl het logischer is met twee spitsen te spelen zolang de se­lectie geen echte goalgetter her­bergt. Zjordania eist dit seizoen de achtste plaats. De druk op Bos neemt derhalve toe, maar de trai­ner is er niet voor verantwoorde­lijk dat de recente aankopen niet garant staan voor de gewenste kwaliteitsinjectie.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: