29 augustus 2012 In de media

‘Back to the future’ met Janssen

Bij FC Hollywood aan de Rijn draaide maandag de Arnhemse versie van Back to the future. De hoofdrol was voor Theo Janssen, de verloren zoon van Vitesse.

De Amerikaanse filmpro­ducent Robert Ze­meckis boekte in 1985 een enorm kassucces met de bioscoophit Back to the fu­ture. De film kreeg een tweede en derde deel, die eveneens uitgroei­den tot internationale klappers. Er­win Kasakowski, de algemeen di­recteur van Vitesse, liet zich er in de voorbije dagen door inspireren. Hij koppelde het credo ‘Back to the future’ aan de terugkeer van Theo Janssen bij de Arnhemse club.

De officiële website van Vitesse opende dinsdag met een scherm­strekkende afbeelding van Janssen en de tekst Back to the future. Vi­tesse is een grote campagne ge­start, met afbeeldingen op posters en flyers, en hoopt dat de van Ajax overgenomen middenvelder zal zorgen voor een toenemende ver­koop van seizoenkaarten.

Janssen werd dinsdag gepresen­teerd door Vitesse. Dat gebeurde op sportcentrum Papendal, waar Vitesse- eigenaar Merab Jordania een nieuw trainingscentrum laat bouwen. Het onderkomen moet in februari volgend jaar klaar zijn voor gebruik. Op de eerste verdie­ping, tussen zand en beton, maak­te de club wereldkundig dat de ver­loren zoon was teruggekeerd.

De locatie was een bewuste keuze, stelde Kasakowski. „Wij hebben deze plek gekozen vanwege het symbolische karakter”, zei de direc­teur. „Een speler uit het verleden, midden in de toekomst van Vites­se. Theo is een belangrijke bouw­steen voor de toekomst van de club. Ik ben trots dat zijn komst toch gelukt is.”

Daar was wel een soap voor nodig. Eentje die duurde tot het allerlaat­ste moment. Vitesse had de pers­presentatie gepland om half twee. Acht cameraploegen, tien fotogra­fen en zo’n twintig journalisten waren keurig op tijd op Papendal.

Zoveel mediabelangstelling had de Arnhemse club niet meer gehad sinds de entree van Merab Jorda­nia, in augustus 2010. Maar de goed- nieuws- show begon pas om kwart voor twee. Janssen was in de ochtend medisch gekeurd, maar pas om vijf minuten voor half twee was hij zelf definitief tot een akkoord gekomen met Vitesse. Een passend slot van een transfer, die lange tijd maar niet tot ieders tevredenheid op papier wilde ko­men.

Jordania was niet aanwezig bij de presentatie van het clubicoon. De Georgische clubbaas verscheen wel even op de parkeerplaats bij het nieuwe trainingsonderkomen, waar hij Janssen met een stevige knuffel welkom heette. De voetbal­ler kon even later eindelijk zijn krabbel zetten, toen hij had plaats­genomen voor een groot doek met de tekst ‘ Welkom thuis Theo’.

„We zijn hier op een mooie plek, want dit wordt misschien wel de mooiste accommodatie van Neder­land”, zei Janssen.

Voor drie seizoenen verbond hij zich aan de club waar hij opgroei­de en waar hij al tien seizoenen in de hoofdmacht voetbalde. „Voor mij is het ook belangrijk dat ik bij Vitesse de kans krijg me te ontwik­kelen voor de periode na het voet­ballen”, stelde Janssen. „ Of ik als jeugdtrainer aan de slag ga, of in de scouting, dat zal de komende ja­ren blijken.”

Op de dag dat verleden en toe­komst elkaar kruisten in Arnhem, keek Janssen uiteraard ook terug op zijn korte vrijage met Ajax. „Het is voor mij geen teleurstelling geworden, want we zijn vorig sei­zoen kampioen geworden en ik heb bijna alle wedstrijden ge­speeld”, aldus Janssen, die eerder al met FC Twente de kampioens­schaal won. „ Ik zie dit niet als een stap terug. Het is een stap vooruit.

Ik begin weer aan iets nieuws, iets positiefs. Als ik ook met Vitesse kampioen zou worden, dan zou dat voor mij een droom zijn die uitkomt. Maar op dit moment heeft Vitesse daarvoor niet vol­doende kwaliteit. Europees voet­bal, dat vind ik een reëel doel om voor te gaan.”

Het kind van Arnhem genoot zichtbaar bij zijn terugkeer. „Wat ik vooral heb gemist aan Vitesse? De korte ritten hier naartoe. Ik ben altijd supporter geweest van deze club, heb alleen maar goede gevoelens bij Vitesse”, zei Janssen, die met rugnummer 5 gaat spelen.

„Ik heb er zin in, zondag meteen thuis tegen Feyenoord. Dat kan niet mooier.” Daarna ging hij op de foto met de vele bouwvakkers, die hun werkzaamheden even had­den stilgelegd om het spektakel te bekijken. Janssen bekeek ook nog even de training van het eerste en liet zich toezingen door een kleine driehonderd supporters. „Mooi, mooi, prachtig”, glunderde hij.

De verloren zoon is terug. Klaar om mee te werken aan nieuwe epi­sodes bij FC Hollywood. Speciaal voor zijn rentree had hij maandag de kapper bezocht. „Ik keek van­morgen naar mezelf en dacht: dat had ik beter niet kunnen doen.”

Gelderlander / Foto’s Vitesse

Hoofdsponsor: