9 juli 2012 In de media

‘Reeks na winterstop was breekpunt voor John van den Brom’

De serie van slechts één overwinning en zes nederlagen in de eerste zeven wedstrijden na de winterstop heeft John van den Brom eind mei de kop gekost als hoofdtrainer van Vitesse.
Dat stelt interim-directeur Erwin Kasakows­ki tegenover De Gelderlander.

„Het paste op de een of andere ma­nier niet meer, doordat er sprake was van verschillende inzichten”, zegt Kasakowski. „In december noemden we John nog onze beste aankoop ooit, maar in voetbal kan het snel gaan. Het breekpunt was de reeks van zes wedstrijden die we in januari en februari niet won­nen. Daarna ontstonden er ver­schillende gedachten over het te voeren beleid en bij ons was er te­leurstelling over de resultaten. We hadden gehoopt hoger te eindigen dan de zevende plaats en zijn er­van overtuigd dat dat ook mogelijk was.”

Van den Brom miste de rugdek­king van clubbaas Merab Jordania en vertrok naar Anderlecht.

Over het vertrek van algemeen di­recteur Paul van der Kraan, die re­cent op non-actief is gezet, wil Kasakowski niet veel kwijt. „We hebben kenbaar gemaakt dat we een andere koers willen varen en dat hij niet in dat plaatje past, met alle respect voor wat hij voor Vites­se heeft betekend.”

Volgens de interim- directeur is Fred Rutten de juiste trainer voor Vitesse. „ Hij heeft goede ervaring met het werken met jonge spelers en is een ervaren en professionele trainer. Wij willen de professionali­teit bij Vitesse verbeteren. Dat zie je aan Fred, aan de komst van de dokter en de fysiotherapeut. Het gaat niet alleen om dat wat er op het veld staat, maar om de hele vereniging. Want het is niet ons doel een keertje kampioen te wor­den en daarna weer terug te zak­ken naar de middenmoot. Wij wil­len structureel met de grote clubs meedoen.”

Het eerste sportieve doel is het tweeluik met Lokomotiv Plovdiv, waarin Vitesse strijdt voor een plek in de laatste voorronde van de Europa League. Eerder verklaar­de Jordania reeds dat Vitesse ko­mend seizoen als doel heeft het be­reiken van de Champions League. Een welhaast utopische missie, aangezien de ploeg daarvoor bij de bovenste twee teams moet eindi­gen.

„Maar als je geen hoge doelen stelt, zal je ze ook niet bereiken”, zegt Kasakowski. „ Het is geweldig dat Vitesse na tien jaar weer Euro­pees speelt, maar dat is niet het einde van onze wensen. Het zwaartepunt zal liggen op de ko­mende competitie. In de Europa League moet je meepakken wat je kunt, maar in de competitie moe­ten we hoger eindigen dan de ze­vende plaats van vorig seizoen.”

De selectie zal een kwaliteitsinjec­tie krijgen, stelt Kasakowski. „ Er komen nieuwe spelers. Daarover zijn we met Fred Rutten in ge­sprek. Het hangt van de trainer af waar hij versterking nodig heeft. Sommige fans geven mij tips via Facebook. Die zijn niet altijd bruik­baar, maar ik wil de supporters er­voor bedanken dat ze meedenken over dat wat goed is voor Vitesse.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: