7 mei 2020 In de media

’Eredivisiespelers 25 procent minder waard’

De totale marktwaarde van de voetballers uit de eredivisie daalt als gevolg van de coronacrisis naar schatting met bijna 25 procent. Dat staat in een rapport van KPMG, dat onderzoek deed naar de gevolgen van de pandemie voor de tien belangrijkste competities in Europa, waaronder die in Nederland.
Volgens KPMG vertegenwoordigden de spelers van de achttien clubs uit de eredivisie in februari, voor de coronacrisis, een marktwaarde van 1,213 miljard. In Nederland is het seizoen inmiddels beëindigd. Als andere competities ook niet afgemaakt kunnen worden, zakt de totale waarde naar 923 miljoen euro.

Procentueel gezien vindt de grootste afname plaats bij FC Emmen. De waarde van de Drentse selectie daalde van 21 naar 14 miljoen euro. Ajax heeft in de eredivisie met afstand de meest waardevolle selectie. Volgens KPMG bedroeg de totale marktwaarde in februari 422 miljoen euro, nu is dat 330 miljoen. De waarde van de PSV-selectie daalt van 169 naar 129 miljoen, de Feyenoorders zijn nu 79 miljoen waard in plaats van 109.

Het onderzoek van KPMG is gebaseerd op financiële cijfers van ruim 200 clubs uit Europa en Zuid-Amerika, analyse van social media en een algoritme waarmee de waarde van voetballers wordt berekend. Als de competities in Europa niet uitgespeeld worden, zoals in ieder geval in Nederland en Frankrijk het geval is, daalt de totale marktwaarde van de spelers uit de tien onderzochte competities met bijna 10 miljard euro. De clubs in Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk worden het zwaarste getroffen.

„De Europese voetbalcompetities en vooral de topclubs worden geconfronteerd met een ongekende crisis die hun financiële positie keihard raakt” zegt Paul Adriani van KPMG. „Zonder live voetbal missen zij het grootste deel van hun inkomsten. Een aantal clubs heeft dan ook liquiditeitsproblemen, worstelt met het betalen van schulden en is niet langer in staat te investeren. Bij een aantal clubs is de waarde van de spelers inmiddels gedaald tot onder het bedrag waarvoor zij op de balans staan. Dat betekent dat zij forse verliezen moeten nemen.”

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: