28 mei 2019 In de media

’Op dat gebied is Pasveer een van de besten ter wereld’

Tien maanden en twee dagen na de eerste officiële wedstrijd van het seizoen 2018/2019 komt deze voetbaljaargang vanavond voor Vitesse tot een climax.
Lukt het de Arnhemmers net als vorig jaar om FC Utrecht de baas te zijn in de finale van de play-offs voor Europa League-voetbal? Trainer Leonid Slutsky rekent zich nog allerminst rijk na de toch perspectiefrijke 1-1 in Utrecht. „Ik denk dat het verschil klein gaat zijn en dat één enkele geniale ingeving of geweldige save de doorslag gaat geven.”

Met het oog op dat laatste is het interessant om in te zoomen op de doelmannen van beide teams. Voor zowel Remko Pasveer (Vitesse) als Nick Marsman (FC Utrecht) geldt dat nog niet zo lang geleden niets erop wees dat ze onder de lat zouden staan in de twee belangrijkste wedstrijden van hun clubs dit seizoen.

Marsman keept pas vierde duel van dit seizoen

Vooral Marsman komt van héél ver. De oud-doelman van FC Twente stond maandenlang aan de kant na een zware enkelblessure, kreeg al te horen dat zijn contract bij FC Utrecht niet verlengd wordt, maar moest op het moment suprême inspringen vanwege een ernstige handblessure van eerste doelman David Jensen

„Dit had ik niet meer verwacht. Voor mij is het een mooi slot van twee jaar FC Utrecht”, aldus de oud-doelman van FC Twente, die vanavond in de Gelredome pas zijn vierde wedstrijd van het seizoen speelt. „Ik kon dit jaar geen wedstrijden meer spelen bij Jong FC Utrecht omdat ik te oud was. Tot deze finales heb ik alleen twee oefenwedstrijdjes gekeept. Dat is natuurlijk bizar. Ik ben wel altijd hard blijven trainen in de hoop dat er een kans zou komen. En je ziet dat die altijd weer komt.”

Ook Pasveer (eveneens ex-FC Twente) maakte niet zo lang geleden een opmerkelijke comeback onder de lat. Na twee grote fouten vorig seizoen in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht raakte hij zijn basisplaats kwijt en met de komst afgelopen zomer van 35-voudig Portugees international Eduardo leek Pasveer ook dit seizoen veroordeeld tot een rol als reservekeeper. Tot Slutsky vanuit het niets en tot ieders verrassing – niet in het minst van Eduardo en Pasveer zelf – twee maanden geleden de rollen omdraaide.

Motivatie

Hoewel Slutsky op dat moment moest erkennen dat er niet veel aanleiding was voor een keeperswissel is hij er in retrospectief blij mee. „Ik ben tevreden over wat Remko heeft laten zien. In het meevoetballen is hij heel sterk, op dat vlak is hij een van de beste keepers ter wereld. Als je het hebt over de kwaliteiten als doelman op de lijn of bij voorzetten dan is er geen groot verschil tussen Remko en Eduardo. Dan hangt het af van zaken als de conditie, motivatie, stemming en ook de factor geluk wie de meest geschikte man onder de lat is.”

Het keepersleven lacht Pasveer weer toe. „Ik heb het oude gevoel weer terug en rond het team is iets meer rust in vergelijking met vorig jaar. De sfeer was vorig jaar hier niet heel erg tof. Deze trainer heeft het veel meer in zich om het mensen naar de zin te maken met een gesprekje hier en een gesprekje daar. Ook de trainingen die ik kan doen zijn veel meer gerelateerd aan het keepen. Vorig jaar hadden we een fysiek trainer die daar anders over dacht (Jurgen Seegers, red.). Van hem moesten ook de keepers mee in het loopwerk. Nu kunnen we weer werken zoals een keeper moet trainen: door veel ballen te pakken en een goed gevoel te creëren.”

Vervelende jongen

Net als Marsman ziet ook Pasveer de gekeerde kansen als een beloning voor het getoonde geduld en het harde werken. „Ze zullen me nooit kunnen nawijzen dat ik er met de pet naar gooi, wat ik in het voetbal toch veel zie gebeuren, of dat ik een vervelende jongen in de groep ben. Ik ben altijd hard blijven werken en heb me steeds positief opgesteld. Ik ben heel blij hoe het de afgelopen periode is gegaan. Het enige dat er aan ontbreekt is dat we het tegen FC Utrecht nog wel moeten afmaken.”
 

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: