28 januari 2010 In de media

“Hertog II traint zich suf”

Over drie dagen wordt Hertog II aan het Vitesse-publiek gepresenteerd. De vraag is: is hij er klaar voor? De webredactie vroeg het aan Hertog’s trainer, Gerard van den Brink.

Gerard, woensdag heb je getraind met Hertog II. Dat was een tijdje geleden?
“Dat klopt. De grasmat heeft een tijdje buiten gelegen, omdat er niet werd gevoetbald en er in de tussentijd veel evenementen waren. In die periode konden wij niet in de Dome oefenen. Voor Hertog II is het allemaal dus nog behoorlijk nieuw. Het wordt spannend zondag, bij zijn presentatie.”

Te spannend?
“Nou, ik doe geen dingen waar hij nog niet aan toe is. Het belangrijkste is dat het publiek hem nu eindelijk te zien krijgt.”

Helemaal nieuw was de kennismaking met GelreDome woensdag niet?
“Nee, in het najaar hebben wij hem als een in GelreDome getraind. Dat was niet zo’n succes, want toen vloog hij weg. Begin december, toen we met Vitesse overeenstemming hadden over de opvolging van Hertog I, hebben we weer getraind in een leeg stadion. Dat ging toen heel goed.”

En hoe ging het trainen vandaag?
“Het was een beetje te donker in de Dome en de lichten waren een beetje vreemd voor hem. Ik heb hem vanaf de veldingang bij Noord naar de standaard, iets voorbij de middenstip, en richting Zuid laten vliegen. Dat deed hij de eerste keer niet in één rechte lijn en hij kwam ook niet meteen terug op mijn hand. Dat vond ik logisch, want hij wilde natuurlijk eerst alles even rustig bekijken. Hij ging eerst even op de catwalk zitten ha ha! Maar Hertog II kwam vrij snel naar beneden en vanaf dat moment heeft hij flink wat rondjes gevlogen. Hij is totaal niet in paniek geweest, vond het allemaal wel prima. Eigenlijk was het een super training.”

Hoe stoom je een Zeearend in algemene zin klaar voor een optreden in een stadion?
“Precies hetzelfde als een Afrikaanse vechtarend (Hertog I was een Afrikaanse vechtarend, red.). Dat wil zeggen: heel veel trainen! Thuis met de standaard en in het stadion. In de toekomst wil ik dat hij van mijn hand naar de standaard toe vliegt richting Zuid. Dan roep ik hem zelf terug naar mijn hand richting Noord. En wanneer hij het stadion 100% vertrouwt, gaan we het complete rondje oefenen.”

Hoort hij je wel als het zondag vol is?
“Nee, helemaal niet.”

Hoe roep je hem dan terug?
“Meestal komt een roofvogel toch op zicht terug, dus dat is geen probleem.”

Wat gaan jullie zondag doen?
“Dat weet ik nog niet. We hebben nog twee trainingsdagen en afhankelijk van hoe dat gaat, nemen we een besluit. De mensen moeten nog niet te veel verwachten. Hertog II is nog jong en nog kort in training. Waarschijnlijk wordt het een stukje lopen en dan naar de standaard vliegen.”

Vitesse.nl

Hoofdsponsor: