29 november 2012 In de media

“Wilfried Bony bepaalt zelf of hij blijft of gaat”

Met vijftien doelpunten, waaronder de bepalende in de gewonnen toppers tegen Ajax en PSV is hij de topscorer van de Eredivisie. Maar is hij dat na de winterstop ook nog.
Wilfried Bony zelf liet eerder echter weten weg te willen in de winterstop. Vitesse maakte vandaag bekend dat het alles in het werk wil stellen om de Ivoriaan te behouden voor de club, in ieder geval in de tweede helft van dit seizen, waarin Vitesse nog serieus meedoet om de prijzen. Is het echter haalbaal als clubs met een grote zak geld of de Europese topclubs in Arnhem aankloppen? Metro peilde de mening met een stelling.

“Het wordt een kansloze missie voor Vitesse om Wilfried Bony langer te behouden.”

Louis Laros oud-speler Vitesse, zaakwaarnemer Luuk de Jong (vorig jaar duurste Nederlandse transfer van 12 miljoen van FC Twente naar Borussia Mönchengladbach)

“Een kansloze missie? nee. Een moeilijk verhaal ja. Met alle respect maar Afrikaanse spelers zijn niet zo loyaal aan clubs”, zegt Laros die aangeeft dat Afrikaanse voetballers naar Europa komen om naam te maken en om geld te verdienen. “Bony heeft nog een contract, dus Vitesse staat best sterk, maar als een grote club komt dan leg je het af. Ik acht die kans in de winterstop echter niet zo groot als aan het eind van het seizoen. Maar als de interesse er is en dat ook bekend wordt bij de speler, is het heel moeilijk om hem rustig te houden.”

Marcel van Roosmalen, Vitesse-watcher, auteur van Vitesse-boek ‘Je hebt het niet van mij’

“Helemaal niet, Hij heeft toch nog een contract. Als Vitesse de poot stijf houdt. Bony wilde in de zomer al weg maar toen hebben ze hem gevraagd om nog een half jaar te blijven. Dan zou hij in de winterstop bij een goed bod weg mogen. Maar ze komen wel vaker op hun woord terug bij Vitesse. Ze kunnen hem proberen over te halen met geld. Als hij een verbeterd contract krijgt van een paar ton meer, denk ik dat de kans fifty-fifty is dat hij blijft. Wat maken die paar ton uit op een begroting van dertig miljoen.”

Kees Ploegsma jr., spelersmakelaar, transfereerde Keisuke Honda naar Rusland, van waar interesse zou zijn voor Wilfried Bony

“In principe heeft Vitesse niks met deze ‘missie’ te maken. Bony bepaalt of hij weg gaat of blijft. Vitesse kan alleen maar hopen. Hij zou er zelf dus voor kunnen kiezen hier het seizoen af te maken en dan voor een transfer te gaan. In de zomer zijn er over het algemeen meer keuzes dan in de winter en dus meer clubs om uit te kiezen. Misschien zit zijn droom club er niet bij. Feit is wel dat hij niet te houden is als er een topclub komt. En dan speelt ook nog de Afrika Cup, als hij daar topscorer wordt…”

Jan van Hals, analist

“Het is niet kansloos. En wel om tweede redenen. Sportief is het aantrekkelijk om het project waar hij nu mee bezig is af te maken, en zeker als daar een kortstondige financiële verbetering bij komt. Die topclub in de winter, die is er in de zomer ook nog wel. Daarnaast is het prettiger om bij in de zomer bij een nieuwe club te beginnen en helemaal als je dat kan doen met een prijs op zak – topscorer, beste speler uit de Eredivisie, en Vitesse is ook nog in de race voor de titel en de Beker – dan maakt dat wel indruk in de kleedkamer.”

 

Metro / Foto’s SV

Hoofdsponsor: