22 augustus 2018 In de media

Ødegaard krijgt de erfenis van Mason Mount, die kwam zag en overwon

Vitesse heeft Martin Ødegaard binnen. De Arnhemse club huurt het Noorse wonderkind voor een jaar van Real Madrid. In Arnhem wacht de Scandinaviër een zware taak. Hij moet de rendementscijfers van Mason Mount overleggen.
Martin Ødegaard geldt als groot talent in het mondiale voetbal. Hij is al sinds zijn vijftiende international van Noorwegen. Maar bij Real komt hij niet in aanmerking voor de eerste selectie. Daarom heeft de Spaanse recordkampioen hem gedurende de voorbije anderhalf jaar al verhuurd aan Heerenveen. En ook voor dit seizoen ziet trainer Julen Lopetegui voor de Noor geen rol in Madrid weggelegd. Estadio Santiago Bernabeu loopt over van de wereldsterren.

Eisen
Ødegaard (19) moet zich verder ontwikkelen bij Vitesse. Dat is, op papier, een stap hogerop na de avonturen in Friesland. De eisen gaan ook omhoog. Coach Leonid Sloetski onderkent de kwaliteiten van de Noor, maar de Rus kent ook zijn statistieken. De kwikzilverachtige techniek moet veel meer rendement opleveren. ,,Daar draait alles om”, stelt Sloetski.

Voor Ødegaard ligt de meetlat op het niveau van Mason Mount. De opbrengst van drie goals en vijf assists in 43 wedstrijden bij Heerenveen (alle competities) is dan te laag. Mount kwam, zag en overwon in de eredivisie. De Brit scoorde in zijn jaar bij Vitesse in 39 wedstrijden, inclusief play-offs en Europa League, dertien keer. Hij bereidde ook nog eens tien goals voor. Mount droeg Vitesse.

Uiteraard zette de Arnhemse club met die cijfers deze zomer in op een tweede huurjaar van de Brit. Maar in samenspraak met Chelsea besloot Mount anders. De keuze viel op Derby County, waar de jeugdinternational nu al op handen wordt gedragen.

Tiende
Ødegaard is de tiende nieuweling van deze zomer bij Vitesse. Hij moet in Arnhemse dienst zorgen voor creativiteit in de as. De eredivisionist is in de aanval vooral sterk via de flanken, met de dynamische, voortdurend opkomende backs Vyacheslav Karavaev en Alexander Büttner. Matus Bero staat voorlopig opgesteld als schaduwspits, maar de Slowaak is meer van de loopactie dan de briljante opening.

,,Martin Ødegaard heeft grote, voetbaltechnische kwaliteiten”, zegt technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse. ,,Hij moet het team dit seizoen van extra aanvallende impulsen gaan voorzien.”

Vitesse was lang bezig met de komst van Ødegaard. Struikelblok in de onderhandelingen voor de huurovereenkomst vormden de financiële en fiscale eisen van de Noor, in 2015 door Real weggeplukt bij Strömsgodset met een zesjarig contract. De voorbije weken werden de plooien gladgestreken. Maandag volgde op Papendal de medische keuring, nog voordat er een contract lag. Ødegaard sluit nu per direct aan bij Vitesse.

,,Wij zijn heel erg blij dat Martin Ødegaard voor ons heeft gekozen”, vertelt Van Hintum. ,,Er was volop concurrentie voor Vitesse. Het is mooi dat hij overtuigd is geraakt van onze aanvallende voetbalvisie.”

Gelderlander / foto’s SV

Hoofdsponsor: