1 oktober 2010 In de media

Arnhemse club heeft 18-jarig talent uit Georgië op proef

Vitesse heeft de Georgische jeugdinternational Giorgio Diasamidze op proef. Wordt hij de volgende aankoop van Merab Zjordania, de pre­sident van Vitesse?

De internationale trans­fermarkt is tot 1 januari gesloten, maar dat bete­kent niet dat voetbal­clubs voor die tijd geen spelers meer kunnen aantrekken. Vitesse heeft momenteel de Georgische jeugdinternational Giorgio Diasa­midze ( 18) op proef. De offensief ingestelde voetballer zit zonder club en kan dus transfervrij wor­den vastgelegd. Eerder haalde Zjordania onder meer zijn landgenoot Guram Kas­hia naar Arnhem. De verdediger kwam over van Dinamo Tbilisi en speelde in korte tijd Frank van der Struijk uit het basiselftal. Wordt Diasamidze na Kashia, Matej Del­ac, Nemanja Matic, Slobodan Raj­kovic, Ismaïl Aissati, Nacer Barazi­te, Marcus Pedersen en Laryea Kingston de negende aankoop van de nieuwe clubeigenaar?

Dat lijkt voor de hand liggend, maar het is nog allesbehalve een uitgemaakte zaak. „We zullen nu kijken of hij daarvoor al goed ge­noeg is”, zegt Vitesse’s technisch directeur Ted van Leeuwen. Hij werkt als technisch hoofdverant­woordelijke nauw samen met Zjor­dania. De technisch directeur geeft aan dat Diasamidze ook een Portu­gees paspoort heeft. „We moeten niet met geld gaan smijten. Het eerste criterium is of een speler goed genoeg is.”

Naast Diasamidze traint dezer da­gen ook Frederico Ortiz mee met de Arnhemse club. Hij is een 21-ja­rige aanvaller uit Argentinië, die vooralsnog aansluit bij de selectie van Jong Vitesse. Ortiz speelde in eigen land het laatst voor Club At­lético Huracán, maar ook hij is in­middels werkloos.

Dat geldt eveneens voor de Bul­gaarse spits Vladislav Mirchev, die na zijn blessure opnieuw naar Arn­hem komt voor een proefperiode.
Dergelijke spelers blijven interes­sant om te bekijken, verklaart Van Leeuwen, ook nu de club door Zjordania veel financiële mogelijk­heden heeft.

„Vitesse zal ook naar dat soort spe­lers blijven kijken”, geeft Van Leeu­wen aan. Op die manier haalde hij bijvoorbeeld ook spelers als Nacer Chadli (nu FC Twente) en Dries Mertens ( nu FC Utrecht) naar zijn oude club AGOVV.

Vitesse-trainer Theo Bos gebruikte Diasamidze gisteren om elf tegen elf te kunnen spelen op de trai­ning. De coach wil met de techni­sche mensen van de club een pro­tocol opstellen, hoe om te gaan met proefspelers. Bos: „We zijn geen aanwaaihuis.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: