18 augustus 2021 In de media

Aad de Mos geeft Vitesse goede kans tegen Anderlecht

Aad de Mos kijkt uit naar de wedstrijd tussen Anderlecht en Vitesse voor de Conference League. Bij beide clubs was hij trainer. In zijn periode behoorde Anderlecht nog tot de Europese top. Nu is dat heel anders.

“Anderlecht is een te kloppen ploeg. Ze hebben nog wel de naam. Maar je moet je niet blind staren op de verpakking, want het gaat om de inhoud. En die valt tegen. Daarom geef ik Vitesse echt wel een kans. Het is wat mij betreft fifty-fifty, ik durf mijn geld niet op één van beiden te zetten.”

Van Anderlecht is De Mos niet onder de indruk. “Het is allemaal heel kwetsbaar. Iedereen kan tegenwoordig van Anderlecht winnen. Delcroix, die we nog kennen van RKC, staat achterin het centrum met Wesley Hoedt, die voor AZ heeft gespeeld. Ze hebben met Van Crombrugge wel een goeie keeper. In de play-offs afgelopen seizoen maakte het elftal wel een goede indruk. El Hadj viel op, maar die is opeens verdwenen. En die spits van Jong Duitsland, Nmecha, deed het ook uitstekend, maar is ook alweer weg. Anderlecht is echt een doorgangshuis geworden.”

Miljardair

De flamboyante trainer weet wel hoe dat komt. “Ze hebben heel veel schulden. De club is in handen gevallen van een miljardair. Die maakte traditionele fouten. Hij wilde overal over meepraten en ging de kleedkamer in. En tachtig procent van de mensen uit de oude tijd werd eruit gegooid. Je weet echt niet meer wat ze aan het doen zijn. Ze hadden ook zo’n goede, lange middenvelder, Lokonga: ook al verkocht. Het is opleiden en verkopen. Pijnlijk.”

“De club heeft nog altijd veel uitstraling. Zeker ook via de coach, Vincent Kompany. De pers is helemaal gek van hem. Ze pikken alles wat hij zegt, ook al is het onzin. Anderlecht heeft de laatste jaren legio directeuren en trainers versleten, van Vercauteren tot Fred Rutten. Dat zal Kompany niet zo snel overkomen, want die is mede-eigenaar van de club. En hij zal zichzelf toch niet ontslaan?”

Vitesse eerste tegenstander van formaat

Anderlecht staat momenteel zesde. Afgelopen weekend werd met 2-1 gewonnen uit tegen Cercle Brugge. “Joshua Zirkzee scoorde twee keer. Cercle is een traditioneel lastige tegenstander voor de topclubs, dat was in mijn tijd ook al zo. Maar Anderlecht heeft dit seizoen nog geen zware tegenstander gehad. Niet in België en niet in Europa met dat Laçi uit Albanië. Vitesse wordt de eerste tegenstander van formaat.”

Een enorm contrast met de tijd dat De Mos zelf trainer was in Brussel, van 1989 tot 1992. “Bijna het hele Belgische elftal speelde toen bij ons, aangevuld met wat Hollandse jongens zoals Bosman, Rutjes en Van Tiggelen. Wij hadden een prachtig elftal, met sterren als Luc Nilis en Marc Degryse. We versloegen in de Europa Cup Barcelona, het dreamteam van Cruijff met Koeman. Daar is niks meer van over nu. Wat nog wel fantastisch is bij Anderlecht, is de jeugdopleiding. Ze hebben nog altijd jongens van vijftien en zestien jaar waar heel Europa al achteraan zit. Zo hebben ze die Doku nog voor een enorm bedrag verkocht aan Stade Rennes.”

De Mos heeft ook een uitgesproken mening over Vitesse. “Die hebben wel een jas uitgedaan. Het zal met al die nieuwe jongens wel even duren voordat de automatismen er weer in zitten. Die Letsch heeft wel gelijk als hij zegt dat nu alleen de winst van belang is. Die keeper Schubert doet het wel aardig en ze hebben wel talenten, zoals Manhoef en Cornelisse. Manhoef had een prachtige defensieve ingreep tegen PEC en van Cornelisse weten we al langer dat hij wat kan.”

“Het gaat alleen niet meer zo’n seizoen worden als verleden jaar. PSV is sterker geworden en Ajax is op niveau gebleven. Feyenoord voetbalt veel beter onder de nieuwe trainer Slot. Ook Utrecht schat ik hoger in. Vitesse moet gaan strijden met ploegen als AZ en Groningen. En ze hebben natuurlijk wel een probleem met Bazoer en Tannane.”

Dat duo aast op een transfer, maar loopt nog steeds rond bij Vitesse. Een onwenselijke situatie, vindt De Mos. “Dat is gif voor de kleedkamer. Er wordt nu heel anders naar ze gekeken. Dit is echt niet prettig. Je hebt die twee vorig jaar heel groot gemaakt, dat is nu een probleem. Bij een grote club zeggen andere spelers er ook wat van. Dat gebeurt niet bij Vitesse, dus zou de leiding dat moeten doen. Bij PSV hebben ze dat goed opgelost. Dumfries en Ihattaren trainden daar apart en alleen op momenten dat de andere spelers er niet waren.”

Spelers kunnen zich in de kijker spelen

De Mos vindt ook dat beide spelers alsnog verkocht moeten worden. “Heeft Vitesse een bod van vier miljoen niet geaccepteerd? Ik vind dat veel geld voor een speler met nog maar een contract voor één jaar. Maar ze zouden zich nu nog in de kijker kunnen spelen. Zoals Bruma bij PSV. Die heeft er al twee gemaakt en als hij nu goed speelt tegen Benfica, kunnen ze hem zo verkopen aan een Portugese topclub. Maar die Tannane, zoals die terugkwam deze zomer. Dat kan echt niet. Ik zou dat heel anders hebben aangepakt. Ik zei ooit tegen Theo Janssen dat hij het Nederlands elftal zou halen, als hij de bitterballen zou laten staan. Dat sigaretje maakte mij niks uit. En Theo kwam keurig op gewicht en debuteerde kort daarop al voor Oranje.”

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: