1 augustus 2018 In de media

Aanhang Vitesse loopt ‘de Airborne’

De Supportersvereniging Vitesse roept de aanhang van de Arnhemse voetbalclub op om zaterdag 1 september in groepsverband de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek te gaan lopen.
,,We willen daarmee onze verbondenheid met Arnhem laten zien", zegt voorzitter Paul Koster van de Supportersvereniging Vitesse (SV). Hij ziet 'het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld' ook als een mooie gelegenheid om de onderlinge band tussen de fans van Vitesse hechter te maken.

Aanhangers van Vitesse lopen de Airborne Wandeltocht sinds een jaar of acht als groep, gehuld in een speciaal T-shirt, zegt Koster. ,,Met een onderbreking van twee jaar door organisatorische problemen." Vorig jaar telde de groep van de SV zo'n honderd mensen.

De voorinschrijving van editie 2018 is reeds van start gegaan, men kan zich inschrijven via https://www.geelswerthert.nl/airborne/. Zowel de 10 als de 15 kilometer kunnen als groep worden gelopen. Ook nu weer is de animo onder de Vitesse-fans groot, aldus de voorzitter van de supportersvereniging. ,,Sowieso doen veel supporters van Vitesse mee aan de Airborne Wandeltocht. Laten we dan samen lopen."

De SV heeft een bijzondere relatie met de Slag om Arnhem. Op initiatief van de supportersvereniging speelt Vitesse sinds 2005 ieder jaar rond de herdenkingsdatum (17 september) de zogenoemde Airbornewedstrijd, waarbij steevast een aantal Arnhem veterans wordt uitgenodigd.

Koster hoopt dat zondag 23 september, als Vitesse in GelreDome ADO Den Haag treft, opnieuw veteranen van de Slag om Arnhem de Airbornewedstrijd zullen bijwonen. ,,Maar dat wordt steeds moeilijker. De jongsten zijn inmiddels 93, 94 jaar. Het aantal veteranen neemt in rap tempo af."

De supportersvereniging is nu al bezig met de editie van 2019, als op alle fronten groots wordt uitgepakt bij de 75e herdenking van de Slag om Arnhem. Ook de SV wil het dan groot aanpakken, kondigt Koster aan. ,,We werken samen met de Stichting Airborneherdenkingen en de gemeente."

Ondertussen wordt ook nagedacht over een nieuwe opzet van de traditie, voor als er in september echt geen oud-strijders meer naar Arnhem kunnen komen voor de herdenking.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: