14 juni 2019 In de media

Aanhangers Vitesse niet vervolgd voor zingen leuzen bij duel met

Acht aanhangers van Vitesse die ervan werden verdacht dat ze op 2 september 2018 buiten stadion GelreDome anti-semitische leuzen hebben gezongen voorafgaand aan een wedstrijd tegen Ajax worden daarvoor niet vervolgd.
Het openbaar ministerie heeft hun zaken geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

De leideren werden buiten stadion GelreDome gezongen. Op beelden van supporters op de Zuid-Tribune van GelreDome waren de acht mannen herkend. Ook na uitgebreid onderzoek van de video kon justitie echter niet vast stellen dat zij de gewraakte liederen hebben gezongen, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). ,,Zij hebben inmiddels een brief ontvangen waarin wij duidelijk maken dat de zaak is geseponeerd.”

Vitesse legde zelf zes stadionverboden op naar aanleiding van de anti-Joodse liederen, gericht tegen de aanhang van Ajax, die zichzelf als Joden afficheert. Wat daarmee gebeurt nu justitie niet tot vervolging over gaat, is nog niet duidelijk. ,,We gaan eerst in gesprek met de autoriteiten en betrokkenen voordat we daar iets over zeggen”, aldus een woordvoerder van de club.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël CIDI, dat samen met het bestuur van Vitesse aangifte deed, heeft met leedwezen kennis genomen van het besluit van het Openbaar Ministerie om niet te gaan vervolgen. ,,Heel teleurstellend”, zegt een woordvoerder. 

 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: