17 oktober 2011 In de media

Aanpak relschoppers NEC-Vitesse

De politie start een grootschalig rechercheonderzoek naar de rellen na NEC-Vitesse op 16 oktober. Daarbij is massaal geweld gebruikt tegen de politie. Een speciaal team gaat aan de slag met het identificeren van de daders die op beeld staan

Een grote groep NEC-supporters keerde zich zondag 16 oktober na de verloren voetbalwedstrijd NEC-Vitesse tegen de politie. Daarbij werd massaal geweld gebruikt door de voetbalfans. Het geweld bestond uit het op grote schaal gooien met stokken en stenen naar de politie. Ook de politiepaarden werden massaal bekogeld.

De supporters drongen buiten het stadion door hekken van de veiligheidszone heen en wilden naar de Vitesse-supporters toe. Die zaten op dat moment nog in het stadion. De politie stond klaar om hen tegen te houden. Daarbij was het nodig om gepast geweld te gebruiken. De ME en de beredenen voerden diverse charges uit. Met een politiebus werden stenen opgevangen en werd geprobeerd de bereden politiemensen dekking te geven.
Vijf politiemensen te paard raakten gewond. De politie verrichte twaalf aanhoudingen; twee personen werden tijdens de wedstrijd aangehouden voor het afsteken van vuurwerk. Tien aanhoudingen werden na de wedstrijd gedaan.

Aangehouden verdachten
Negen personen worden verdacht van openlijke geweldpleging. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Groesbeek, een 16-jarige jongen uit Weurt, een 23-jarige Wijchenaar, een 27-jarige inwoner van Millingen aan de Rijn, een 39-jarige Beuningenaar en Nijmegenaren van 18, 20, 21 en 32 jaar oud. Een 66-jarige Nijmegenaar die werd aangehouden voor niet voldoen aan bevel of vordering, is zondagavond heengezonden. Justitie beslist over de afdoening van zijn zaak. Van de overige negen verdachten zitten er nog acht vast. De 14-jarige verdachte is heengezonden.

Daders opsporen, schade verhalen
Maandagmorgen is een speciaal team geformeerd om het onderzoek naar bovenstaande verdachten af te ronden en om de beelden van de rellen te bekijken. Het doel is om nog meer verdachten op te sporen en om hen strafrechtelijk te vervolgen. Ook wordt waar mogelijk de materiële schade (aan politiebussen, supportersbussen van Vitesse) en immateriële schade op de daders verhaald.

Uploaden beelden
De politie heeft goede beelden van de daders van verschillende camera’s. Maar meer beelden zijn welkom en kunnen bijdragen aan de veroordeling van de verdachten. Hebt u beelden die de recherche kan gebruiken in haar onderzoek? U kunt ze uploaden op www.nationale-recherche.nl . Deze beelden worden vervolgens automatisch doorgestuurd naar de politieregio Gelderland-Zuid.


Relschoppers NEC-Vitesse aangepakt

De politie in Nijmegen verwacht nog veel aanhoudingen na de rellen na de wedstrijd NEC-Vitesse. NEC-fans zochten de confrontatie met de politie en verwondden vijf agenten te paard.

De politie hield tijdens het duel twee en na afloop 10 verdachten aan, negen van hen voor openlijke geweldpleging. De jongste verdachte, een 14-jarige Groesbeker, is heengezonden. De overige acht zitten nog vast.

De politie beschikt over "hele goede camerabeelden", zegt districtschef Aart Garssen. Volgens hem hebben zo’n 100 à 200 fans zich misdragen. Er werd met stenen gegooid en er werd geslagen met stokken. Volgens Garssen liepen twee agenten nekletsel op. "Hopelijk niet blijvend."

Politie.nl / Omroep Gelderland TxT

Hoofdsponsor: