12 november 2021 In de media

Aanscherpingen raken het voetbal: drie weken geen publiek

De aangescherpte coronamaatregelen die al in de lucht hingen zijn vrijdagavond bevestigd op de persconferentie van het demissionaire kabinet. Voor het betaalde voetbal zijn de gevolgen helaas groot; bij de aankondiging van de ‘gedeeltelijke lockdown’ heeft de regering ook laten weten dat er de komende drie weken (tot en met 4 december) geen publiek aanwezig mag zijn bij de wedstrijden. Een bittere pil voor de clubs, de competitie, de bond en niet in de laatste plaats voor de supporters en sponsoren.

Voetbal geraakt

Vooropgesteld staat het voor Vitesse buiten kijf dat de aanzienlijke toename van het aantal coronabesmettingen het logisch maakt dat er nieuwe maatregelen zijn getroffen. Het gaat immers om de gezondheid en veiligheid van eenieder. “Maar dat de nieuwe aanscherpingen het voetbal zo raken is onverwacht, teleurstellend en frustrerend”, reageert algemeen directeur Pascal van Wijk namens Vitesse. “Er wordt nu voor drie weken een streep gezet door publiek bij de wedstrijden, terwijl er geen aantoonbare besmettingshaarden afkomstig zijn uit de stadions in het betaalde voetbal, zoals de KNVB ook aangeeft. Dat zorgt ervoor dat de besluitvorming lastig te begrijpen is.”

Vanwege eerdere coronamaatregelen was er al anderhalf jaar lang niet of nauwelijks plek voor publiek bij wedstrijden in het betaalde voetbal. Helaas krijgt dit vervelende scenario dus een vervolg. “We waren zo verheugd dat we onze supporters en sponsoren eindelijk weer in GelreDome mochten ontvangen en hebben veel inspanningen gedaan om dat op een verantwoorde manier te kunnen doen. Dan is dit echt een bittere tegenvaller”, aldus Van Wijk. “We kunnen nu alleen maar hopen dat we op donderdag 9 december weer in een vol stadion mogen spelen bij het Europese duel met NŠ Mura.”

Gevolgen voor korte termijn

Door de nieuwe coronamaatregelen moet Vitesse de thuiswedstrijd tegen AZ op zondag 28 november noodgedwongen zonder publiek afwerken. Daarnaast kunnen er geen Vitesse-supporters meereizen naar de uitduels met PSV (zaterdag 20 november) en SC Cambuur (zaterdag 4 december). De supporters die reeds een kaart hebben besteld voor PSV-uit krijgen hun geld automatisch teruggestort. De maatregelen lijken niet direct problemen te vormen voor de Europese uitwedstrijd tegen Stade Rennais FC (donderdag 25 november), maar we zullen de actuele ontwikkelingen omtrent het coronavirus goed in de gaten moeten houden.

De ticketverkoop voor het bekerduel Vitesse vs Sparta Rotterdam (woensdag 15 december) zal komende woensdag van start gaan, omdat deze wedstrijd na de periode van drie weken plaatsvindt. De supporters van onder de zestien jaar die gebruikgemaakt hebben van de jeugdactie naar aanleiding van FC Utrecht-thuis, ontvangen later nog een bericht met informatie over het verzilveren van hun voucher.

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: