14 september 2021 In de media

Aanvoerder Doekhi is weer terug: ‘Tijd om weer met de vaste kern te spelen’

Vitesse-aanvoerder Danilho Doekhi was blij met de overwinning in Waalwijk. “Er zat veel druk op deze wedstrijd voor ons, met pas drie punten uit drie wedstrijden. We hebben een drukke agenda, vol met midweekse wedstrijden. Dit was een belangrijke zege. Ik ben blij weer terug te zijn en Jacob is ook belangrijk voor het team. We moeten weer solide worden. Met een vaste kern spelen is dan een voordeel.”

Meer verantwoordelijkheid

Doekhi wordt als een van de nieuwe leiders binnen Vitesse gezien.  Hij is zich bewust van die rol. “Ik coach nu meer dan vorig jaar. Dat is die band, hè. Ik voel ook meer verantwoordelijkheid. Ik kwam terug van een blessure en er stond druk op het team. Dan probeer ik iedereen mee te krijgen. Het gaat er om de overwinning over de streep te trekken en dat is gelukt.”

Dubbel programma

Vitesse werkt al een aantal weken een dubbel speelprogramma af en dat zal minimaal tot medio december zo blijven. “Het is prachtig dat wij Europese voetbal hebben gehaald”, zegt Doekhi in De Gelderlander. “Daarvoor hebben we vorig seizoen alles gegeven. De groepsfase, spelen op internationaal platform, is onze beloning. We willen in de Conference League presteren. Maar in de competitie moeten we ook resultaat behalen. Dit is gewoon weer een nieuw jaar. We moeten niet achterom gaan kijken. De competitiestart was echt niet goed. De zege op RKC hadden we broodnodig. Dat voorkomt een sportieve crisis. Zo zit topsport in elkaar.”

‘Lastig automatismen in te slijpen’

Door het intensieve speelschema worden door Thomas Letsch regelmatig spelers uit de wind gehouden in verband met lichte blessures of uit voorzorg. “We zijn niet bewust bezig met rouleren. De trainer wisselt noodgedwongen veel van spelers. Dat zit in blessures, corona (Oroz afgelopen week) en er zijn zieken (Frederiksen jetlag na interlands). Telkens is er wel iemand niet fit of niet beschikbaar. Dat alles maakt het meteen ook lastig om automatismen in het voetbal te krijgen. En dat heeft weer invloed op de prestaties. Ajax en PSV kunnen met een vol programma wisselen, zonder dat de resultaten er onder lijden. Voor Vitesse ligt dat vanzelfsprekend wat moeilijker.”

‘Iedereen moet scherp blijven’

Toch maakt aanvoerder Doekhi zich niet al te druk om het twee keer per week spelen. “Ik vind dit ritme van drie wedstrijden mooi. Dan is het minder trainen, maar vooral wedstrijden pakken. We moeten dit met zijn allen oppakken. Dat is het groeiproces. Hoe we dan met dit ritme kunnen omgaan, zal de komende tijd blijken. Dat ligt echt aan de hele groep. Ik hoop dat we meer met een vaste kern gaan spelen. Dat komt ritme en vastigheid ten goede. Maar de bank is ook bepalend voor het resultaat. Iedereen moet scherp blijven. Ook degenen die buiten de basis vallen, moeten klaar zijn om hun minuten te maken.”

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: