1 september 2014 In de media

Abiola Dauda wil een basisplaats en belooft doelpunten

Abiola Dauda is klaar om middenvelder Valeri Qazaish­vili in de spits af te lossen bij Vit­esse. De 26-jarige aanvaller, over­gekomen van Rode Ster Belgrado, is hersteld van een knieblessure en wil een basisplaats.
 „Ik heb geen last meer van mijn knie. De pijn is weg, ik ben fit. Ik heb nu wedstrijden nodig om in vorm te raken. Als het aan mij ligt, begin ik het volgende duel in de basis.

Maar die keuze is aan de trainer. Ik zal hem op de training moeten overtuigen”, vertelde de Nigeri­aan gisteren na de 2-0 nederlaag tegen PSV.

In Eindhoven bleek opnieuw dat Vitesse moeite heeft met het ma­ken van doelpunten. De Arnhem­mers missen een goaltjesdief. Een type Wilfried Bony, die in 2013 tot 31 treffers kwam in de eredivi­sie. Dauda viel in tegen PSV, maar kwam niet tot scoren. Hij kwam nog niet veel in het spel voor, was vooral aan het wijzen en zwaaien naar ploeggenoten.

Zorgen maakt hij zich echter niet. „Ik ga zeker scoren voor Vitesse. Ik weet wat ik kan, heb overal doelpunten ge­maakt. Ik voel geen druk. Maar vergelijk mij niet met Wilfried Bo­ny. Ik ben geen Bony, ik ben Abio­la Dauda. Ik zet mij voor de volle honderd procent in. Maar geef mij wat tijd en oordeel niet na een paar duels. Na een heel seizoen mag je de balans opmaken.”

Dauda arriveerde begin augustus in Arnhem en had vanwege een knieblessure maanden niet ge­traind. Omdat hij niet fit was, mis­te hij een deel van de voorberei­ding. Tegen SC Cambuur twee weken geleden maakte de spits zijn debuut in de eredivisie. Dau­da viel in blessuretijd in. Vorige week ontbrak hij in de selectie voor het uitduel met PEC Zwolle.

„Uit voorzorg. Een dag voor de wedstrijd moest ik eerder stop­pen met trainen. Ik kreeg een beetje last van mijn lies. De dok­ter wilde geen risico nemen. Maar nu is alles oké. Ik heb de afgelo­pen week prima kunnen trainen.”

Tegen PSV kreeg Dauda een half uur speeltijd van trainer Peter Bosz. „Ik was blij verrast. Dat was meer speeltijd dan waarop ik gere­kend had. Ik vond het redelijk gaan, al was het resultaat niet goed. Voetbal is niet altijd eerlijk, op basis van ons spel verdienden we meer. Het was voor mij wen­nen. Ik maakte tot nu toe vooral minuten in het tweede team. Het tempo ligt daar lager en ook het niveau is minder.”

Dauda wil de nieuwe aanvalslei­der van Vitesse worden. „Kansen krijgen we genoeg. Ik moet de bal­len erin schieten. Ik heb er ver­trouwen in dat dat ook gaat gebeu­ren. Ik voel mij goed in Arnhem.”

Dauda woont in Oosterbeek, vlak­bij sportcentrum Papendal waar de selectie bijna dagelijks traint. Dauda: „Nederland lijkt qua men­sen en klimaat op Zweden, waar ik ook lang heb gewoond en ge­voetbald (Sölvesborgs GoIF en Kalmar FF, red.). Ik kan hier pri­ma werken. Vitesse is een grotere club dan Rode Ster Belgrado. Het niveau in de eredivisie is hoger. Ik zie mijn transfer als een flinke stap vooruit.”
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: