30 augustus 2012 In de media

Actueel: Harde handel

Theo Janssen is terug bij Vitesse. Komende zondag viert de verloren zoon zijn rentree in het grootste theater van Nederland, tegen Feyenoord. Waar bij Janssen wekenlang werd gesteggeld over een paar ton, lijkt in zijn kielzog een miljoenenaankoop uit Servië te volgen.

Het is feest in Arnhem. Want het blijkt dan uiteindelijk toch echt waar te zijn: Theo Janssen is terug bij Vitesse. Gewoon opgehaald bij landskampioen Ajax. Afgelopen maandag kwamen de partijen alsnog tot een akkoord. De 31-ja-rige Janssen zal nog drie seizoenen fungeren als speler, daarna gaat hij aan de slag bij de ambitieuze jeugdacademie van de club. Merab Jordania en consorten wisten weer alle schijnwerpers wekenlang op Arnhem te krijgen. Het project Vitesse wordt steeds boeiender.

De fans beginnen nu langzaam maar zeker te geloven dat echt alles mogelijk is met Jordania aan het roer. En wie zegt eigenlijk ook dat het niét zo is? Ook Dirk Scheringa werd jarenlang uitgelachen, totdat hij in 2009 bij AZ ineens met de kampioensschaal in zijn handen stond.

Maar wanneer is het nu eens géén chaos in Gelredome? Ook afgelopen vrijdag was het weer eens zover. Het nieuws zong door de clubrangen, alle lichten stonden op groen. Theo Janssen zou nu echt komen. De contracten waren rond. De KNVB was zelfs al geïnformeerd en het wachten was alleen nog op een bevestiging van Ajax. Er was de Amsterdammers een flinke premie voorgehouden als ze snel zouden reageren. Een beetje in de stijl van Manchester United, dat Vitesse ook exact 24 uur had gegeven om ja of nee te zeggen tegen een aanbod voor Alexander Büttner. Ajax moest vóór vrijdag twaalf uur reageren. Op die manier zou Janssen twee dagen later nog kunnen meespelen met Vitesse in de uitwedstrijd tegen Willem II. Vandaar ook het belletje met Zeist, zodat de KNVB alle papieren direct in orde zou kunnen maken.

Maar aan het eind van de dag was Janssen nog steeds Ajax-speler. De landskampioen wilde later nog wel, maar dan moest Vitesse alsnog de premie overmaken. Het duurde dus nog een weekeinde voordat de Arnhemmers daarmee akkoord gingen. Zware dagen voor trainer Fred Rutten, voor Theo Janssen en voor de aanhang van Vitesse. Want bij FC Hollywood aan de Rijn weet je tegenwoordig niets meer zeker zodra het over transfers gaat.

Komende zondag staan alle camera’s weer gericht op Gelredome. Oude tijden lijken te herleven in Arnhem. De tijden waarin Karel Aalbers de club ook al in de landelijke schijnwerpers wist te krijgen. Zondag staat er weer een ouderwetse topper op het programma. Vitesse-Feyenoord mag dan al op de vierde speeldag plaatshebben, feit is dat beide ploegen ongeslagen aan het duel beginnen. En dat is zeker voor de thuisclub een mooie opsteker.

Dat Ajax-trainer Frank de Boer nog wat mopperde over het feit dat hij zijn speler liever niet naar een concurrent ziet vertrekken, ging er goed in bij de leiding van Vitesse. Concurrent is misschien een beetje prematuur. Maar ondanks alle chaos in Gelredome, blijkt de club toch aardig in de lift te zitten. Met spelers als Jonathan Reis, Wilfried Bony, Mike Havenaar en Marco van Ginkel kun je in de Eredivisie al heel wat wedstrijden op kwaliteit beslissen. Het is inmiddels zelfs de vraag of Vitesse gezien zijn ambities tevreden mag zijn met zeven punten na confrontaties met ADO Den Haag (thuis, 2-2), PEG Zwolle (uit, 0-1) en Willem II (uit, 0-2). Maar vooralsnog slaagde coach Rutten erin met een niet versterkte selectie in elk geval de door Jordania geëiste positie bovenin te bewerkstelligen. De wedstrijd tegen Feyenoord wordt de eerste echte graadmeter in de strijd om een toppositie.

Een prettige gedachte in de wetenschap dat de gemiddelde trainer het onder Jordania vijf maanden volhield. En als trainer ben je weer afhankelijk van het materiaal dat diezelfde voorzitter je toeschuift. Vorige week liet directeur Erwin Kasakowski al weten dat voetbal en transfers een wereld is voor professionals. Mensen die kunnen pokeren. En in Arnhem gaan ze daarbij dan ook ver. Dat merkten Alexander Büttner en Ismaïl Aissati al eerder deze zomer. Het zijn zware tijden voor romantici, bij Vitesse is sprake van harde handel.

Eerst werd Aissati bijna de selectiefoto op geduwd, terwijl hijzelf nog sputterde dat hij nog helemaal niet had getekend. Aandoenlijk was het wel te zien hoe hij even later zelfs op een keukentrapje moest poseren. Met Vitesse naar de top, kopten de kranten daags erna. Maar een dag later was iedereen behalve Aissati aanwezig op vliegveld Weeze, van waaruit de selectie vertrok naar Bulgarije voor het eerste duel met Lokomotiv Plovdiv in de voorronde van de Europa League. Ze hebben hem ook nooit meer gezien.

Vervolgens was daar Alexander Büttner. De linksback dacht al naar Southampton te zijn verhuisd, maar vond zichzelf terug in de bossen van het trainingscomplex Papendal. Er volgde een arbitragezaak waarin schimmige bedragen en contactpersonen over tafel vlogen, en ineens was daar de transfer naar Manchester United. Geen nood, want inmiddels was er alweer een nieuwe transfersoap in de maak. Die van Theo Janssen.

De middenvelder verscheen al op de tribunes van Gelredome bij de Europa League-wedstrijd tegen FC Anzhi. Het nieuws vloog over Twitter en over de diverse websites. De dagen daarna claimde ieder zichzelf respecterend medium de primeur dat het rond zou zijn. Fred Rutten benadrukte bijna dagelijks dat hij, de spelers en de fans Janssen liever vandaag dan morgen terug zouden zien op het oude adelaarsnest. Maar de waarheid is dat Jordania zich overal druk over maakte, behalve over de komst van Janssen. De linkspoot is al 31 en zal helemaal moeten worden afgeschreven. Daar zit weinig geld en toekomst in. Dat het goed zou zijn voor het imago van de club, begreep Jordania ook wel. Terwijl heel Nederland over elkaar heen duikelde over de geruchtmakende binnenlandse transfer, was de Georgiër bezig met een Servisch talent.

Ene Nikola Aksentijevic moet de volgende aanwinst van Vitesse worden. En waar Janssen om een tonnetje nog een weekeinde aan een zijden draadje mocht hangen, daar was er voor de negentienjarige Serviër een veelvoud van dat bedrag beschikbaar. De reden is evident. Gezien zijn cv is het niet aannemelijk dat verdediger Aksentijevic de Arnhemmers direct naar de beoogde topvier zal brengen. Wel zal zijn transfer een aantal mensen in Servië erg blij maken en kan hij via Vitesse straks de sprong naar een andere club maken. Jordania is al de hele week bezig met de talentvolle rechtsback, die ook als verdedigende middenvelder uit de voeten kan. Volgens berichten in Servische media staat de miljoenentransfer op het punt te worden afgerond. De jeugdinternational kwam tot dusverre tot 25 optredens in de hoofdmacht van Partizan Belgrado. Eerder kwam Aksentijevic, die in het bezit is van een contract tot 2016, op huurbasis uit voor Teleoptik.

De nieuwe directeur Erwin Kasakowski is aangesteld om de geldstromen enigszins op orde te krijgen. De inkomsten zijn vooralsnog die van een ploeg in de top van de Jupiler League, terwijl het salarishuis van Vitesse al richting de top gaat. ‘Bij Vitesse denkt iedereen altijd wat meer geld te kunnen vragen! aldus Kasakowski. ‘Maar zo gaat dat dus niet. Wij kunnen wachten. Het is net als bij pokeren.’ En daarbij moet er ook nog worden gespeeld op verschillende tafels.

Miljoenen voor een Servisch talent. Een paar ton voor Theo Janssen, die ook nog eens loon inlevert. Zo liggen de verhoudingen. Wie de transfers van de afgelopen twee jaar analyseert, ziet dat bijna alle 33 spelers die naar Arnhem kwamen vlak voor de transferdeadline tekenden. Dat heeft ook een logische reden. Vitesse is zoals bekend onderdeel van een groter netwerk. En dus is het afhankelijk van ontwikkelingen elders. Pas vlak voor het sluiten van de markt wordt duidelijk welke spelers bij andere clubs eventueel overschieten. Die kunnen dan altijd nog inderhaast in Arnhem worden gestald.

Rutten kan in elk geval opgelucht ademhalen. Met Janssen heeft hij een duidelijke versterking voor zijn elftal. De broodnodige rust die de trainer in zijn ploeg zoekt, lijkt gegarandeerd met de verloren zoon. Ook de komst van Aksentijevic was volgens de Servische media afgelopen maandag al zo goed als rond. Dat zou betekenen dat Rutten ook in de laatste linie meer keuzemogelijkheden krijgt. Die zal hij ook nodig hebben, want Jordania is er niet de man naar veel geduld te hebben met een trainer die niet aan zijn wensen voldoet. Want hoe hard Nederland ook lacht om de escapades van de Georgiër, feiten liegen niet. Vorig seizoen eindigde Vitesse op zijn hoogste positie sinds tien jaar: de zevende plaats. Het gemiddelde aantal toeschouwers steeg met drieduizend naar achttienduizend. En de afgelopen weken zagen we Vitesse terugkeren op de Europese velden.

Komende zondag beleeft Arnhem weer een hoogtepunt. Dan keert Theo Janssen terug. Als gids in de chaos.

Voetbal International magazine week 35 / Foto’s SV

Hoofdsponsor: