20 december 2012 In de media

Affaire Janssen en fans voorbij

Dat Vitesse zich woens­dagavond ten koste van topklasser ADO’20 plaatste voor de kwartfina­le van het toernooi om de KNVB­beker (10-1 na 2-0 ruststand), dat was niet zo spannend.
Interessan­ter was de vraag hoe de affaire rond Theo Janssen en het kritische Arnhemse publiek zich zou ont­wikkelen.

Het antwoord daarop liet nog geen vier minuten op zich wach­ten. Toen had Janssen zijn ploeg met een doelpunt en een assist al de weg gewezen naar de volgende ronde (2-0), had de fanatieke aan­hang op de Theo Bos-tribune hem reeds langdurig toegezongen en had de middenvelder zelf al dank­baar geapplaudisseerd richting de supporters.

Vergeten was die vermaledijde zondagmiddag, drie dagen eerder, waarop het publiek van Vitesse de eigen idolen voortdurend uitfloot tijdens de sportieve martelgang te­gen RKC (2-2). Vergeten ook wa­ren de woorden van Janssen, die in gespierde taal het gedrag van de fans hekelde en stelde dat veel spe­lers last hebben van het gebrek aan ondersteuning bij duels in de eigen verwarmde huiskamer.

De ruzie tussen de Arnhemse club­icoon en de supporters was dus al gauw bijgelegd, al moet daarbij wel worden vermeld dat GelreDo­me woensdag beduidend minder was gevuld (6.284 toeschouwers) dan zondag (17.219).

Janssen nam de steunbetuiging in elk geval dankbaar in ontvangst. „Natuurlijk is het voor mij speciaal als de fans mijn naam scanderen en me toezingen”, stelde de regis­seur, die voor dit seizoen over­kwam van Ajax, nadat de schiet­tent in GelreDome was gesloten. „Ik ben teruggekeerd naar deze club, omdat ik hier graag naar toe wilde. Dan hoop je dat het goed gaat. We willen altijd zo goed mo­gelijk spelen, alleen lukt dat de ene keer wat beter dan de andere. Ik heb mij zondag zo geuit, omdat ik me zo voelde. Een dag later is het voor mij dan klaar. Het heeft nog­al wat losgemaakt, maar ik denk dat het voor iedereen wel goed is geweest dat er zoveel over te doen was. Het publiek was vandaag posi­tief, hopelijk houden ze dat vol. Ik hoop dat we nu met een schone lei kunnen beginnen en dat we sa­men met veel plezier het seizoen volmaken.”

Janssen zorgde tegen ADO’20 voor behoorlijk wat vertier, want hij was bij liefst zeven treffers van Vi­tesse betrokken. Nadat hij al in de derde minuut had uitgehaald met zijn befaamde linker (1-0), stond hij aan de basis van de daaropvol­gende vijf goals, die op naam kwa­men van Marco van Ginkel, Wil­fried Bony (3-0 en 4-0), Renato Ibarra en Davy Pröpper.

Tot vreugde van de 1.500 meege­reisde fans uit Heemskerk maakte Clive Keus een kwartier voor tijd de eretreffer voor ADO, waarna Nicky Hofs, Ibarra, Mike Havenaar (op aangeven van Janssen) en nog­maals Hofs voor de dubbele cijfers zorgden: 10-1.

Vitesse zit deze donderdagavond dus in de koker bij de loting voor de kwartfinale. Saillant: om dat te bereiken hoefde het team van trai­ner Fred Rutten louter af te reke­nen met amateurteams: 0-3 bij top­klasser Gemert, 4-0 tegen hoofd­klasser Staphorst en dus de 10-1 in de achtste finale tegen ADO’20.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: