3 december 2019 In de media

Afscheid van zinloze beloftenpotjes?

Krijgt Nederland een nieuwe landelijke competitie voor toptalenten onder 21 jaar? Het is een van de voorstellen die vandaag op tafel liggen bij een vergadering van alle clubs uit het betaald voetbal.
De technisch en algemeen directeuren van alle 34 betaaldvoetbalclubs zijn bijeen op de KNVB-campus in Zeist. 

Een langgekoesterde wens vanuit de clubs is om tot een nieuwe, aansprekende competitie voor spelers onder 21 jaar te komen. Die moet het probleem oplossen dat talenten van de clubs nu in de volkomen oninteressante Reserve-competitie moeten spelen. Je voetbalt namelijk letterlijk om niets., 

Het zou ook de oplossing moeten zijn voor de enorme versnippering van de Jong teams die nu in vier verschillende competities uitkomen. Een dergelijk voorstel wordt breed gedragen.  Dat geldt alleen niet voor Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht. Die vier draaien met hun ‘Jong’-teams tot hun volle tevredenheid mee in de Keuken Kampioen Divisie en een hasst volledig 'beschermde'status genieten, tot irritatie van de overige clubs. Het is bovendien al jaren een feit dat de grote clubs alle contructieve voorstellen om tot een goed voorstel te komen torpederen.

Met zo’n onder 21-competitie zou de top van de voetbalpiramide er in Nederland zo uit komen te zien: eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, tweede divisie, derde divisie, landelijke competitie onder 21, landelijke competitie onder 18. Nu is de hoogste jeugdcompetitie nog de eredivisie onder 19 jaar, maar clubs denken dat het beter is om talenten in de groei niet direct van onder 17 naar onder 19 door te sturen, uitzonderlijke talenten daargelaten.

Sinds augustus zijn daarom de plannen opnieuw bekeken en aangepast. Dat houdt in dat elke club krijgt een vrije keuze om zich in te schrijven voor de onder 21- competitie, in plaats van dat het verplicht wordt. 

De plannen houden ook in dat de kampioen van de onder 21-competitie rechtstreeks promoveert naar de tweede divisie (en dus de derde divisie overslaat). De onder 21-competitie wordt sterker geacht dan de derde divisie. Zo’n versnelde promotie is waar een club als Feyenoord op hoopt. Dat wil alsnog zo snel mogelijk met een beloftenteam de KKD-divisie in, maar zal dus eerst moeten starten in de onder 21-competitie. De plannen worden gemaakt voor drie seizoenen, in te voeren vanaf zomer 2020.

De helft van alle clubs plus één moet instemmen met de plannen. De stemming is in de bondsvergadering van 16 december. Ook de amateurs hebben dan stemrecht. Zij vergaderden afgelopen zaterdag al onderling over de plannen.

Hoofdsponsor: