21 oktober 2010 In de media

Afscheid van een clubicoon

Trainer Theo Bos is ontslagen door Vitesse. De club neemt afscheid van een icoon.
Theo Bos speelde 369 competitieduels voor Vitesse. Hij is daarmee recordhouder bij de Arnhemse profclub. John van den Brom staat op twee met 329 duels.

De 45-jarige Arnhemmer was als speler (1983-1998) enorm populair bij de fanatieke fans. Als een voetballer van Vitesse een flinke beuk kreeg, riep het publiek in koor: 'Theo pak hem terug'. En dat deed Theo dan ook vaak. Maar hij deed het op een slimme manier, niet opzichtig. De centrale verdediger kreeg slechts zelden een rode kaart.

Arnhemmer Bos houdt van Vitesse. Al jaren. Als kind woonde hij in de Arnhemse volkswijk Geitenkamp, in de buurt van stadion Nieuw Monnikenhuize, waar Vitesse in die tijd wedstrijden speelde. In 1983 maakte hij de overstap van amateurclub Sempre Avanti naar de C-jeugd van Vitesse. Als A-junior mocht hij onder trainer Leen Looyen voor het eerst invallen.

In het seizoen 1985-1986 brak Bos echt door bij Vitesse. Vitesse begon met Bos aan een nieuwe periode in de clubhistorie. De club promoveerde in 1989 en haalde de bekerfinale. Die werd met 1-0 verloren van PSV. Vitesse speelde het seizoen erop direct Europees voetbal.

Vitesse speelde met Bos Europese wedstrijden tegen onder meer Derry City, KV Mechelen, Real Madrid, Sporting Lissabon en Leeds United.

Bos nam als speler in 1998 afscheid in Gelredome. Hij deed dat samen met maatje Edward Sturing, met wie hij jarenlang goed bevriend was. In 2004 kwam er een einde aan de goede verstandhouding tussen de twee. Sturing, toen hoofdtrainer van Vitesse, gaf de voorkeur aan Jan van Deinsen als assistent. Bos voelde zich gepasseerd door zijn voormalig teamgenoot.

Trainer Bos, die in 2005 voor FC Den Bosch koos, keerde begin 2009 terug in Arnhem, als opvolger van de teleurstellende trainer Hans Westerhof. Vitesse deed het onder Bos uitstekend en stelde klassebehoud veilig.

Het seizoen erop (2009-2010) ging het echter een stuk minder en ook tijdens het huidige seizoen vallen de resultaten tegen. Vitesse staat na negen duels op een zestiende plek, er werd pas tweemaal gewonnen. Voor Vitesse reden het vertrouwen in Bos op te zeggen.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: