28 augustus 2010 In de media

Aissati begint op de bank in De Kuip

Merab Jordania heeft afgelo­pen week vier spelers naar Vitesse gehaald. Van hen staat er morgen in Rotter­dam eentje in de basis tegen Feyenoord: Nemanja Matic.

De overname door Me­rab Jordania houdt Vit­esse en zijn achterban nu al twee weken in zijn greep. De prangende vraag: Wanneer blijkt op het veld dat de club daadwerkelijk de weg naar de bovenste regionen van de eredivi­sie heeft ingeslagen? Morgenmiddag, in De Kuip, zullen de eerste daden van de Georgische clubbaas zichtbaar worden. Ne­manja Matic, een van de vier tot dusver gestrikte nieuwelingen, staat dan voor het eerst met het geel en zwart om zijn schouders op het veld. De Servische midden­velder heeft een basisplaats. Nummer twee zal morgenmiddag volgen, want Vitesse-trainer Theo Bos verklapte gisteren dat Ismaïl Aissati een invalbeurt zal krijgen in het treffen met Feyenoord. „Hij heeft vandaag voor het eerst mee­getraind”, zei Bos over de huurling van Ajax. „Ismaïl zit middenin de ramadan. Ik denk dat het beter is hem te brengen dan met hem te beginnen.” Twee debutanten dus.

De twee an­dere nieuwkomers, doelman Matej Delac (Kroatië) en verdediger Slo­bodan Rajkovic (Serbië), moeten nog even wachten op hun tewerk­stellingsvergunning. Dat probleem had Matic niet, vanwege zijn dub­bele paspoort. Hij is ook Slowaak en derhalve inwoner van de EU. Bos wilde gisteren niet verklappen wie straks de eerste doelman wordt: Delac of Eloy Room. „Daar ga ik nu geen uitspraak over doen”, zei de oefenmeester, die zijn vaste keeper Piet Velthuizen zag vertrekken naar Hercules Ali­cante. „We zullen daar de komen­de weken een keuze in maken. Ik denk dat Eloy het in handen heeft. Als hij het fantastisch doet, is er weinig reden iets te veranderen. Hij heeft het goed gedaan tegen Ajax en Twente.”

Nu de versterking zich aandient, beginnen de contouren van het nieuwe Vitesse zichtbaar te wor­den. Het eerste slachtoffer: Genaro Snijders. De rappe aanvaller ver­dwijnt morgen uit de beginopstel­ling, om plaats te maken voor Ma­tic. „ Ik heb hem voor de training uitgelegd waarom hij niet speelt”, stelde Bos. „Ik vind niet dat je als trainer elke beslissing die je neemt moet toelichten, bijvoorbeeld als er een speler uit het tweede elftal wel of niet op de bank zal zitten. Maar Genaro heeft tot dusver alles gespeeld. Dan vind ik het logisch dat je als trainer uitleg geeft waar­om hij er nu naast staat.”

Bos kan in Rotterdam niet beschik­ken over de geblesseerden Alexan­der Büttner (enkel), Rogier Mol­hoek, Kevin van Diermen en Si­nan Kaloglu (alle drie langdurig ge­blesseerd). Julian Jenner heeft de­ze week weer meegetraind. Bos kon gisteren nog niet aangeven of de aanvaller bij de selectie zit voor het duel met Feyenoord. Met twee aanwinsten erbij lijken de kansen voor Vitesse op succes in De Kuip te zijn gestegen. „ Dit zijn spelers die het elftal beter ma­ken”, stelde Bos. „ Ik denk dat je dan praat over zo’n twintig pro­cent.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: