18 december 2014 In de media

Ajax blameert zich voor eigen publiek

Ajax mag zich schamen. Nog nooit leden de Amsterdammers zo’n grote bekernederlaag in de eigen ArenA. Vitesse domineerde en strafte de blunders van de Oranje-internationals af: 0-4.{
Vitesse opende het huidige seizoen met een geweldige wedstrijd in de ArenA. Toch waren de punten toentertijd voor Ajax (4-1). Trainer Frank de Boer noemde de uitslag terecht 'geflatteerd'. Donderdagavond troffen de twee teams elkaar weer. Ditmaal in de achtste finale van de KNVB beker. Wéér was Vitesse heer en meester op bezoek in Amsterdam.

De Arnhemmers waren goed. Ze blonken, zoals in bijna iedere wedstrijd, uit in balbezit en na een kleine twintig minuten spelen resulteerde dat ook in kansen voor de gasten. Zakaria Labyad raakte het zijnet na eerst Veltman eenvoudig uitgekapt te hebben. Twee minuten later werd Veltman wederom afgetroefd. Ditmaal niet door Labyad, maar door Bertrand Traore. Die de bal zeer vakkundig in de verre hoek plaatste, 0-1.

Ajax kwam dramatisch voor de dag. Het was misschien we de slechtste wedstrijd van het jaar. In negentig minuten tijd schoot de thuisploeg slechts eenmaal op doel. Ook de tweede tegentreffer werd ingeleid door een blunder van een Oranje-international. Vlak voor rust ging Davy Klaassen in de fout. In alle vrijheid kopte de aanvoerder van Ajax de bal achteloos in de voeten bij Labyad.

Labyad controleerde de bal op dertig meter van het Ajax-doel, legde aan en schoot de bal via de onderkant van de lat in het doel. Een werelddoelpunt van Labyad, die misschien wel de beste man was voor de pauze. 0-2 was tevens de ruststand. Na de pauze kwam Ajax niet beter voor de dag. Na een klein uur sloeg Vitesse weer toe en wéér lag een blunder van Veltman daaraan ten grondslag.

De verdediger verkeek zich op een lange haal, waardoor Traore een-op-een kwam met Boer en de bal beheerst in het netje werkte, 0-3. Drie minuten later werd de nederlaag historisch. Denswil kreeg de bal niet uit de eigen zestien en Qazaishvili profiteerde daarvan. De middenvelder jaagde goed door, kreeg de bal voor zijn voeten en schoof laag raak: 0-4.

Vitesse kwam totaal niet meer in de problemen en mag door naar de halve finale van de KNVB beker.