10 augustus 2014 In de media

Ajax dankt Vermeer voor ruime zege op brutaal Vitesse

Ajax heeft zich op speeldag één van de Eredivisie verzekerd van de eerste drie punten van het nieuwe seizoen. In eigen huis won het elftal van Frank de Boer met 4-1 van ‘angstgegner’ Vitesse, maar zo eenvoudig als de uitslag suggereert, ging het voor de Amsterdammers niet.
Kenneth Vermeer moest er namelijk meermaals aan te pas komen om de meubelen te redden, waarna Ajax zich een stuk effectiever toonde in de voorste regionen.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd en had al binnen de minuut op voorsprong kunnen staan. Arek Milik ontsnapte aan de aandacht van zijn bewakers en leek op weg naar Piet Velthuizen, ware het niet dat de haastig teruggekeerde Guram Kashia alsnog ingreep. Vitesse liet zich niet van de wijs brengen door die vroege waarschuwing en greep daarna meteen brutaal de macht.

Dat begon met een enorme kans voor Kelvin Leerdam. Hij ontsnapte aan de buitenspel val en kon alleen af op Vermeer, die de inzet echter onschadelijk maakte. Een minuut later keerde de vervanger van Cillessen ook een schot van Zakaria Labyad. Vitesse hield daarna het betere van het spel, maar mocht na twintig minuten wederom van geluk spreken dat het niet op achterstand kwam. Ricardo Kishna kreeg de bal gelukkig mee, maar stond wel plotseling oog-in-oog met Velthuizen, die Vermeer imiteerde en eveneens uitstekend ingreep.

De twee keepers wisselden elkaar zo af, want kort daarop was het weer de beurt aan Vermeer. Eerst greep hij in na een grote kans voor Valeri Qazaishvili (na een prachtige pass van Davy Pröpper) en even daarna voorkwam de Ajax-goalie dat Labyad met het hoofd kon scoren na een heerlijke voorzet van Wallace. Ietwat tegen de verhouding in kwam Ajax vervolgens op voorsprong: Viergever timede uitstekend na een voorzet van Ruben Ligeon en schoot van dichtbij raak.[/]Het zou het breekpunt in de wedstrijd blijken. Kort na rust nam Ajax namelijk verder afstand via Lasse Schöne, die raak schoot uit een vrije trap, waarbij Velthuizen overigens een bedenkelijke rol speelde.

De thuisploeg leek daarmee af te kunnen koersen op een simpele zege, maar Vitesse beet nog een paar keer fel van zich af. Zo groeide Vermeer wederom uit tot held door grote een grote kans van Labyad te verijdelen en had Kashia de pech dat zijn kopbal op de kruising viel. Aan de overzijde sprongen de Ajacieden heel wat zuiniger met hun mogelijkheden om. Mike van der Hoorn kopte in de 62e minuut namelijk uit een hoekschop de 3-0 binnen, waarmee de wedstrijd wél definitief gespeeld was.

Ajax ging daarna vrijuit voetballen en kreeg onder aanvoering van de luid bejubelde invaller Daley Blind al snel de kans op nog meer. De WK-revelatie stuurde Kishna met een verfijnd passje weg richting Velthuizen, maar Arnold Kruiswijk kon met een uiterste krachtsinspanning een vierde tegentreffer voorkomen. Ajax ontsnapte daarna nog aan een rode kaart nadat Van der Hoorn de doorgebroken Jan-Arie van der Heijden neerhaalde.

De Arnhemmers redden kort daarop toch nog de eer via Marko Vejinovic, die zomaar mocht doorlopen en Vermeer alsnog klopte: 3-1. Het slotakkoord was echter voor de thuisploeg: Schöne schoof op aangeven van de uitstekend ingevallen Anwar El-Ghazi de 4-1 binnen.
 

Voerbalzone / Foto’s SV

Hoofdsponsor: