16 augustus 2010 In de media

Ajax de punten, Vitesse de complimenten

Het jeugdige Vitesse heeft ook in de tweede wedstrijd van het seizoen indruk gemaakt. Ajax kreeg zaterdagavond in de Arena als vanouds de punten, Vi­tesse de complimenten: 4- 2.

Het was de tiende opeenvolgende verliespartij van de Arnhemse ploeg in de Arena. Maar het was lang geleden dat Vitesse zich zo goed had verkocht in de hoofd­stad.

In afwachting van het geld van de buitenlandse investeerder moet trainer Theo Bos het nog doen met zijn afgeroomde en jeugdige selectie. De Arnhemse coach speel­de tegen Ajax met de 17-jarige Mar­co van Ginkel en de 18-jarige Davy Pröpper als controleurs voor de verdediging. Dat is nauwelijks ver­antwoord op eredivisieniveau, maar het tweetal hield zich prima staande. Beide spelers scoorden ook nog eens. Pröpper met het hoofd de 0-1, Van Ginkel met een droge knal na een afgeslagen voor­zet de 2-2 op slag van rust. Jan Ver­tonghen en Gregory van der Wiel hadden tussendoor gescoord voor Ajax.

„Ik ben trots op de manier waarop mijn jonge ploeg hier heeft ge­speeld”, was Bos content ondanks de nederlaag.
Ajax-coach Martin Jol ging nog een stap verder: „Vitesse heeft het heel goed gedaan. Zij hadden een ploeg die gemiddeld nog twee maanden jonger was dan die van ons. Mijn complimenten voor hun spel.”

Zonder sterspeler Luis Suarez ( ge­schorst) en aanvaller Miralem Sule­jmani ( koud terug van mislukte flirt met West Ham United) trad ook Ajax aan met een veredeld jeugdteam. Florian Jozefzoon (in­valler) en Roly Bonevacia ( basis) debuteerden zelfs in de hoofd­macht.

„Ik geloof dat veertien van de achttien spelers in onze selectie van vandaag afkomstig zijn uit on­ze eigen jeugdopleiding”, sprak Jol. Het waren er dertien, inclusief de van PSV overgekomen André Ooijer (36). Bij Vitesse stonden twaalf spelers uit de eigen kweek op het wedstrijdformulier. Jol: „Het is mooi om zoveel eigen spe­lers in je ploeg te hebben, maar dat is natuurlijk niet het belangrijk­ste.”

Voor Ajax ging het zaterdag om twee dingen: geen puntenverlies leiden en geen blessures oplopen. Morgenavond wacht immers de eerste ontmoeting met Dinamo Kiev, in de laatste voorronde van de Champions League. In de ont­moeting met Vitesse haalde Jol uit voorzorg de lichtgeblesseerden Demy de Zeeuw en Urby Ema­nuelson naar de kant. Zij kunnen in de Oekraïne weer gewoon in ac­tie komen, net als Suarez, Sulejma­ni en Eyong Enoh ( ontbrak tegen Vitesse vanwege privé- omstandig­heden) overigens. Vitesse hield een helft prima stand, daarna was het snel gedaan met het verweer. Na 17 seconden in de tweede helft scoorde Siem de Jong de 3-2. Met een mooi lobje zorgde Vurnon Anita een kwartier­tje later voor de beslissing: 4-2.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: