26 augustus 2011 In de media

Ajax heeft na rust geen kind aan piepjong Vitesse

Ajax heeft zich in ieder geval voor een dag aan kop van de eredivisie genesteld. De landskampioen boekte vrijdag in de Amsterdam Arena een ruime zege op Vitesse: 4-1. Alle doelpunten vielen na rust.

Kolbeinn Sigthorsson scoorde twee keer, de andere treffers kwamen van Christian Eriksen en Derk Boerrigter. Alexander Büttner deed in de slotfase iets terug namens Vitesse. Ajax heeft na vier wedstrijden 10 punten, Vitesse blijft op 7 staan. FC Twente, dat zaterdag VVV-Venlo ontvangt, staat tweede met 9 punten.

Ajax liet Vitesse een helft lang geloven in een stunt. De ploeg van De Boer creëerde namelijk kansen zat, maar verzuimde die af te maken. Bovendien hield doelman Marko Meerits van Vitesse voor rust met enkele knappe reddingen zijn doel schoon. Derk Boerrigter dacht de Est na een half uur in vrije schietpositie te kunnen passeren, maar Meerits slaagde er nog in de bal met een handje tegen de paal te duwen.

De bezoekers uit Arnhem, die in de eerste drie wedstrijden ongeslagen waren gebleven, waren zelf ook dicht bij een doelpunt. Wilfried Bony passeerde na 40 minuten weliswaar doelman Kenneth Vermeer, maar zag vervolgens dat zijn inzet van de lijn werd gehaald door Toby Alderweireld. Vermeer had enkele minuten daarvoor Marco van Ginkel van scoren afgehouden.

Het was uiteindelijk Christian Eriksen die de wedstrijd 8 minuten na rust open brak. De Deen, vrijgspeeld door Siem de Jong, schoot de bal onhoudbaar voor Meerits in de bovenhoek (1-0). Eriksen had de toeschouwers in de ArenA eerder al verwend met een fenomenale sleepbeweging waarmee hij de bal door de benen van Davy Pröpper speelde. Die ‘zaalvoetbalactie’ werd in de rust talloze keren herhaald op de schermen in het stadion.

Na de openingstreffer van Eriksen ging het hard. Boerrigter bekroonde een sterke wedstrijd in de 62e minuut met een treffer, na een prachtige pass van Alderweireld. Kolbeinn Sigthorsson voerde de score vervolgens met twee doelpunten op naar 4-0. Eerst tikte de IJslandse spits een voorzet van Gregory van der Wiel achter Meerits, daarna schoot hij van zo’n 20 meter raak. In de slotfase deed Alexander Büttner nog iets terug namens de bezoekers uit Arnhem: 4-1.