13 december 2010 In de media

Ajax ligt op koers, Vitesse niet

Frank de Boer heeft het in Amsterdam sneller op de rit dan Albert Ferrer in Arnhem

Trainer Frank de Boer van Ajax heeft de zaakjes in een week tijd aardig op de rit. Na de sensationele winst in de Cham­pions League bij AC Milan, ver­sloeg zijn ploeg gistermiddag Vites­se in Gelredome: 0- 1.

Cijfermatig deden de Arnhem­mers het beter dan Milan (0-2), maar daar had Vitesse- trainer Al­bert Ferrer weinig boodschap aan. „ Als je tegen een grote ploeg als Ajax een helft niet voetbalt, kun je niet verwachten dat je punten haalt”, sprak de Spanjaard. „We hadden geen angst, maar wel te veel respect voor Ajax.”

Voor De Boer was het zijn eerste optreden als trainer in de Neder­landse competitie. „We hadden onszelf beter moeten belonen, maar ik ben dik tevreden. De jon­gens hebben zich tot de laatste mi­nuut vastgebeten in de wedstrijd. En het was zwaar, door het veld en die midweekse wedstrijd in Mi­laan. Het kaarsje ging langzaam uit.”

De beloning - De Boer liet zijn ploeg vroeg storen en gaf zo Vites­se voor rust geen schijn van kans ­kwam van andere velden. Nadat PSV zaterdag twee punten ver­speelde bij De Graafschap ( 0- 0), kreeg concurrent FC Twente giste­ren een pak slaag van Heerenveen ( 6- 2). In een week tijd heeft De Boer het Amsterdamse zorgen­kindje in een ouderwets Ajax- sys­teem gegoten en opgepoetst tot kampioenskandidaat. Tegen Vites­se ontbraken ook nog de topsco­rers Suarez ( geschorst) en El Ham­daoui (ziek).

Vitesse is ook een zelfbenoemde ti­telkandidaat, maar pas in 2013 als de investeringen van eigenaar Zjor­dania zich moeten uitbetalen in de titel en plaatsing voor de Cham­pions League. Ambitie en realiteit liggen in Arnhem uiteraard verder uit elkaar dan in Amsterdam.

Vitesse is een serieuze degradatie­kandidaat, die de doelstelling (Eu­ropees voetbal) steeds verder uit beeld ziet verdwijnen. Of een nieu­we spelersinjectie tijdens de win­terse transfermarkt in januari de club tijdig op koers kan brengen, moet worden afgewacht.

Daarbij heeft de KNVB aangege­ven dat de financiële huishouding van Vitesse over het seizoen 2009-2010 zo zorgwekkend was dat de club in categorie 1 wordt ge­plaatst; dat wil zeggen dat Vitesse onder curatele staat van de KNVB en elke uitgave boven de 50.000 euro moet laten goedkeuren. Vites­se vindt de opstelling van de bond ‘erg formeel’ en is in beroep ge­gaan tegen de indeling.

De cijfers dateren uit het pre-Zjor­daniatijdperk. De Georgische club­baas mag in januari wel gewoon nieuwe spelers halen, mits hij zelf voor de financiering zorgt. Dat doet hij sinds augustus toch al, al­leen levert het nog weinig op.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: