26 augustus 2011 In de media

Ajax neemt in laatste half uur afstand van Vitesse

Vitesse leefde bijna een uur in de waan Ajax te kunnen verrassen. De Arnhemse gasten keerden mede door twee treffers van Kolbeinn Sigthórsson met een nederlaag (4-1) terug naar huis.

Voor verschillende mensen was het een bijzondere wedstrijd. Theo Janssen speelde met Ajax tegen de club waar hij zijn carrière begon, terwijl Vitesse-trainer John van den Brom zijn trainersloopbaan juist in Amsterdam een start gaf.

Van den Brom kon tot de 53ste minuut de hoop koesteren met een positief resultaat naar Arnhem terug te keren. Zijn Vitesse moest zich dan wel de Amsterdamse druk laten weggevallen, de kansen waren er niet minder om. Marco van Ginkel vond Ajax-keeper Kenneth Vermeer op zijn weg, terwijl verdediger Toby Alderweireld zijn doelman te hulp moest schieten bij de inzet van Wilfred Bony.

Ajax, dat in de eerste helft ook enkele kansen onbenut liet, trok de wedstrijd na rust naar zich toe. De fraaie treffer van Christian Eriksen – uit stand prikte hij de bal in de kruising – was in de 53ste minuut het begin van het einde voor Vitesse. In minder dan twintig minuten was de achterstand opgelopen naar 4-0.

Na een fraaie pass van Alderweireld tekende Derk Boerrigter met een droge knal voor de 2-0, waarna Sigthórsson met twee treffers de wedstrijd definitief besliste. In de slotfase deed Vitesse wat terug via Alexander Büttner. Een slordigheid van Jan Vertonghen lag ten grondslag aan de Arnhemse eretreffer.

Met zijn twee treffers kwam de IJslandse spits op de eerste plaats van de Eredivisie-topscorerslijst. Of hij daar ook na zondag nog te vinden, is de vraag. Maar dat geldt ook voor de koppositie, die tot nader order voor Ajax is na de ruime zege op Vitesse.