26 augustus 2011 In de media

Ajax neemt in tweede helft afstand van Vitesse

Aan de thuiswedstrijd tegen Vitesse heeft Ajax drie punten overgehouden. In het eerste bedrijf kregen de bezoekers de beste kans en leek een stunt in de maak, na de rust nam het elftal van Frank de Boer afstand van de tegenstander. In een swingend half uurtje werd er vier keer gescoord.

Ajax begon beter aan de wedstrijd. De eerste kans volgde na acht minuten toen Siem de Jong over kopte. Vitesse liet zich aanvallend niet onbetuigd met een gevaarlijke dribbel van Giorgi Chanurtia, maar doelman Kenneth Vermeer werd geen moment echt het vuur aan de schenen gelegd. Met een kwartier spelen op de klok leek de gastheer op voorsprong te komen, Derk Boerrigter trof echter de paal naast Marko Meerits, die kort enkele minuten daarvoor een poging van de linksbuiten eenvoudig had gekeerd

Wilfried Bony produceerde een rollertje na een goede actie, de Amsterdammers zetten daar een pegel van Theo Janssen tegenover. Meerits had veel moeite met het schot van de oud-Vitessenaar, in de rebound kon Miralem Sulejmani niet profiteren. Bij enkele aanvallen toonde Vitesse dat het niet alleen gekomen was om te verdedigen en Marco van Ginkel dwong Vermeer tot een redding. Ajax slaagde er niet in te domineren, het werd wel gevaarlijk met schoten van Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander mikte uit de draai enkele meters naast en schoot even later hard over. De wedstrijd was open en aan beiden kanten vielen er mogelijkheden. Toby Alderweireld kon een inzet van Bony ternauwernood van de lijn halen. Het bleek de laatste scoringskans voor de theepauze.

Het initiatief lag na de rust bij Ajax en met een tempoversnelling ten opzichte van de eerste helft ging men op zoek naar een goal. Die kwam al snel dankzij een knap schot van Christian Eriksen. De voorsprong werd kort daarop bijna teniet gedaan door Guram Kashia, maar Vermeer voorkwam dat met een reflex. Na een uur spelen nam de thuisclub afstand van de opponent. Met een mooie crosspass van Alderweireld werd Boerrigter in stelling gebracht, waarna de vleugelaanvaller hard raak schoot. Een minuut later gaf Gregory van der Wiel de voorzet en was het Sigthórsson die kon afronden.

Twintig minuten voor tijd toonde de spits wederom zijn trefzekerheid. Na een knullig hakje verspeelde de oud-speler van AZ nog de bal, veroverde die echter gelijk en schoot van buiten het zestienmetergebied laag in de hoek. Hierdoor was het duel definitief beslist, al leek invaller Nicolai Boilesen de marge te willen verkleinen. Bijna passeerde de Deen zijn eigen keeper. In een matige slotfase dwong Vitesse de eretreffer af. Een fout van Jan Vertonghen gaf Bony de ruimte, waarna de Ivoriaan op de paal stiftte, Alexander Büttner was echter alert. Dit tot grote woede van Vermeer, die voor de vierde maal dit seizoen niet de nul hield.

Scoreverloop:
1-0 (53’) Christian Eriksen
2-0 (62’) Derk Boerrigter
3-0 (63’) Kolbeinn Sigthórsson
4-0 (71‘) Kolbeinn Sigthórsson
4-1 (88‘) Alexander Büttner

Van Leeuwen en Kazaishvili in de Amsterdam Arena

Soccernews

Hoofdsponsor: