21 februari 2010 In de media

Ajax simpel langs Vitesse

Mede dankzij twee treffers van Siem de Jong heeft Ajax de thuiswedstrijd tegen Vitessse simpel met 4-0 gewonnen.

De Jong, Luis Suarez en een eigen doelpunt van Paul Verhaegh zorgden voor een ruststand van 3-0. Na rust was het opnieuw De Jong die de 4-0 binnenschoot. Ajax kreeg voldoende kansen voor een monsterscore. Zo schoot alleen Suarez al driemaal op de paal.

Trainer Martin Jol koos drie dagen na de nederlaag tegen Juventus (1-2) voor een systeem met twee aanvallers en vier middenvelders. Urby Emanuelson was het grootste slachtoffer van de gewijzigde speelwijze. Hij belandde net als Miralem Sulejmani op de bank. Beide spitsen Luis Suarez en Marko Pantelic kregen hulp van de aanvallend ingestelde middenvelders Siem de Jong, Demy de Zeeuw en Christian Eriksen, het Deense talent dat tot de vorige zomer nog in het hoogste elftal van de B-junioren voetbalde.

Het basiselftal van Ajax tegen Vitesse telde maar liefst zeven spelers die ook in de jeugd van Ajax speelden. Bovendien genoot Eyong Enoh zijn opleiding bij Ajax Cape Town. De Jong is de laatste weken ook geruisloos de basiself van Ajax binnengeslopen. Hij opende in de achttiende minuut na een fraai overstapje van Pantelic de score (1-0). Eriksen en Suarez hadden daarvoor al grote kansen gemist.
Suarez zorgde drie minuten later voor 2-0 en doelman Piet Velthuizen werd in de 28e minuut ook nog door zijn ploeggenoot l Verhaegh gepasseerd (3-0). Jol gunde De Zeeuw en Pantelic in de tweede helft al snel rust en zag zijn spelers meer dan een handvol riante kansen verspelen. Alleen De Jong (58e minuut) trof nog doel.