31 januari 2017 In de media

Alexander Büttner nog net zo gretig

De omroeper op Papendal gaf zaterdagmiddag de tweede treffer van Jong Vitesse tegen UNA aan verdediger Julian Lelieveld.
Maar Alexander Büttner was er na afloop van het verloren tweededivisieduel (2-3) als de kippen bij om zijn treffer te claimen.

"Het was een scherpe voorzet van mij, waarna niemand die bal nog aangeraakte, dus ík maakte hem", aldus Büttner, die bij de 1-0 van Anil Mercan ook al aangever was geweest "Ik vroeg het nog na bij Julian en die zei het ook. Een lekker begin dus."

Het is tekenend voor de gretigheid van de 27-jarige Doetinchemmer die na avonturen bij Manchester United, Dinamo Moskou en Anderlecht na vierenhalf jaar terugkeerde bij Vitesse. Hij tekende twee weken geleden voor tweeënhalf jaar. Hij kan niet wachten zich ook weer te laten zien bij het eerste elftal, waarvoor hij tussen 2007 en 2012 107 wedstrijden speelde.

"Maar ik ben nu nog niet topfit. Wanneer ik mijn laatste duel op topniveau heb gespeeld, kan ik me eigenlijk niet eens meer herinneren. Ik denk bij Anderlecht, vorig jaar. Maar ik werk hard om er snel weer te staan."

Dat doet Büttner al twee weken volgens een vast regime. Zijn dag begint bijtijds. "Ik stap elke dag om kwart voor zeven in de auto en sta om acht uur hier op het veld. Of binnen, waar ik dan wordt aangepakt met cardio- en veel krachttraining. Daarna train ik met het eerste elftal om daarna nóg een programma te volgen. Om vier uur is het klaar."

Er is nog wel wat werk te verzetten voor Büttner, die er na de eerste helft van de wedstrijd tegen UNA volledig doorheen zat. "Hij keek in de eerste helft al op de klok en verwachtte het rustsignaal", vertelde trainer John Lammers met een glimlach. "Bleek het de 21ste minuut te zijn, hij wist niet wat-ie zag. Maar hij is even fel als vroeger, de gedrevenheid is er nog. Je zag het enorme verschil bij ons achterin toen hij er na rust niet meer stond."

Na 45 minuten maakte Büttner plaats voor Leeroy Schorea en moest vervolgens lijdzaam toezien hoe Vitesse in een tijdsbestek van vier minuten de voorsprong weggaf. Tussen de 51e en de 55e minuut scoorden UNA- spelers Niek van Boekel (2-1) en Mart van de Gevel (tweemaal) akelig eenvoudig tegen de dan piepjonge ploeg van Lammers, voor wie het behelpen was tegen de ploeg uit Veldhoven. Zijn beste spelers werden opgeëist door eerste elftaltrainer Henk Fräser voor het duel tegen AZ een dag later. En ook het Onder 19-elftal, vechtend tegen degradatie, 'pikte' mannen van Lammers in.

"Dat gaat allemaal in goed overleg, maar wij moeten het dan doen met spelers van Onder 17 en de reserves van Onder 19", sputterde Lammers, die noodgedwongen speelde met de 16-jarigen Márk Bencze en Thomas Buitink, die als spits geen voet aan de grond kreeg tegen de sterke Brabanders. "Vooral achterin zit er op die leeftijd nog veel naïviteit in het spel van de jonge jongens. Zo geef je die goals ook weg. Met Alexander stond er veel meer ervaring en kwaliteit."

Büttner had het wel naar zijn zin gehad in zijn eerste minuten in het vernieuwde geel-zwart. "Dit was thuiskomen."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: